ERUPCIJA I CUNAMI Drama na Tongi se nastavlja!
EPA/TONGA METEOROLOGICAL SERVICES HA

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Novog Zelanda se navodi da je Tonga odobrila dolazak brodova „HMNZS Aotearoa“ i „HMNZS Velington“ u zemlju koja nema nijedan slučaj kovida, iako postoji zabrinutost od potencijalnog izbijanja virusa, što bi verovatno moglo zakomplikovati napore pružanja pomoći.

TEŽAK UDARAC ZA SAD Rusija se oslobađa američkih hartija od vrednosti - Alo.rs

Simon Grifits, kapetan „Aotearoe“, rekao je da njegov brod nosi 250.000 litara vode i da ima kapacitet da proizvede još 70.000 litara dnevno.

 

Erupcija jaka kao 500 Hirošima

Džejms Garvin, glavni naučnik Centra za svemirske letove NASA, rekao je da je snaga erupcije procenjena na pet do 10 megatona TNT-a, što je eksplozivna sila koja je više od 500 puta veća od nuklearne bombe koju su SAD bacile na Hirošimu, u Japanu, na kraju Drugog svetskog rata.

Druge zemlje i agencije, uključujući UN, prave planove za pomoć, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova poručuje da će Kina poslati pomoć, uključujući vodu i hranu, kada se ponovo otvori glavni međunarodni aerodrom „Fuamotu“ na arhipelagu. Aerodrom nije oštećen, ali je pista prekrivena pepelom koji se mora očistiti ručno.

Stotine kuća na manjim ostrvima Tonge je uništeno, a najmanje tri osobe su poginule u cunamiju izazvanom erupcijom vulkana. Vlada Tonge je proglasila katastrofu bez presedana.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading