KATASTROFA Država Tonga pod pepelom! (FOTO)
EPA/TONGA METEOROLOGICAL SERVICES HA

 

Vlada Tonge potvrdila je juče tri smrtna slučaja u svom prvom zvaničnom izveštaju od subotnje katastrofe, dodajući i da je počela evakuacija ugroženog stanovništva.

U saopštenju se navodi da je reč o “katastrofi bez presedana” i da napore u pružanju pomoći ometa pepeo koji pada iz vulkana. Fotografije su se pojavile nakon što su Australija i Novi Zeland poslali vojne avione kako bi procenili štetu posle vulkanske erupcije i cunamija koji je usledio.

KATASTROFA Država Tonga pod pepelom! (FOTO)

EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

 

Tonga obuhvata 176 ostrva, od kojih je samo 36 naseljeno, sa populacijom od nešto više od 104.000 ljudi. Ostrva su u velikoj meri bila odsečena od sveta nakon što je erupcija prekinula podmorski komunikacioni kabl, a popravke će potrajati jer ima još vulkanske aktivnosti u toj oblasti.

Talasi izazvali izlivanje nafte u Peruu

Neobično visoki talasi na Pacifiku koji se pripisuju erupciji podvodnog vulkana nedaleko od ostrva Tonga izazvali su izlivanje nafte duž obala Perua, ali vlasti u Limi su saopštile da je akcident stavljen pod kontrolu u roku od nekoliko sati, kao i da je u toku akcija čišćenja u ugroženom području.

U nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili su brod i izazvali izlivanje goriva, ali nije poznato koliko je nafte iscurilo

Glavno ostrvo Tonge, Tongatapu, prijavilo je “značajnu infrastrukturnu štetu”, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

- Ne postoji kontakt sa grupom ostrva Ha'apai i veoma smo zabrinuti za dva mala ostrva - Mang i Fonoi nakon nadzornih letova koji potvrđuju značajnu materijalnu štetu - rekao je Dužarik.

KATASTROFA Država Tonga pod pepelom! (FOTO)

EPA/EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTI

 

Prema podacima vlade Tonga, 36 ljudi žive na Mangu i 69 na ostrvu Fonoi, a satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene na ostrvima Kolomotua, Tongatapu i u Fafa selu na ostrvu Nukualofa, koji su potpuno prekriveni pepelom.

Dok neke zgrade i dalje stoje, druge su se, sudeći prema snimcima, izgleda srušile.

Britanka stradala spasavajući pse

KATASTROFA Država Tonga pod pepelom! (FOTO)

EPA/NZDF / HANDOUT

 

Anđela Glover (50) prva je žrtva razornog cunamija koji je pogodio ostrvo Tonga, a to je potvrđeno nakon što je njen suprug Džejms pronašao njeno telo.

Džejms ju je poslednji put video na plaži na zapadnom delu ostrva kada je talas od četiri stope došao na obalu. Preživeo je držeći se za drvo, ali Anđela nije uspela da se uhvati i odneo ju je talas dok se držala za naplavljeno drvo. Anđela je pokušala sa spasi pse iz azila koji je držala na ostrvu.

Fotografije pokazuju da je ostrvo Mango pretrpelo katastrofalnu štetu, a čini se da je celo selo uništeno.

Na međunarodnom aerodromu Fuamotu, pista je potopljena i delimično prekrivena pepelom ili zemljom, dok drugi satelitski snimci pokazuju da je do poplava došlo i u nekoliko područja uz obalu.

Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 kilometara severno od glavnog grada Tonge, najveća erupcija u poslednjih 30 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading