SA RUSIJOM NEMA IGRANJA: Amerika i NATO se opekli, pa sada traže razgovore!
EPA

"Sjedinjene Države i NATO su spremni da se ponovo sastanu sa Rusijom i posvećeni su kontinuiranoj diplomatiji i recipročnom dijalogu", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs u pisanoj izjavi.

On je naveo da su Blinken i Stoltenberg razgovarali telefonom kako bi prodiskutovali o daljim koracima nakon sastanka Saveta NATO-Rusija 12. januara, preneo je danas TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama izmedju Rusije i Sjedinjenih Država i nacrt sporazuma koji osigurava bezbednosti Rusije i država članica NATO-a.

Konsultacije o tom pitanju održane su u Ženevi 10. januara, nakon čega je usledio sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu 12. januara i sednica Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču 13. januara.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da priprema "invaziju" na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takve tvrdnje "prazne i neosnovane", koje služe kao izgovor za eskalaciju tenzija, ističući da Rusija ne predstavlja pretnju bilo kome.

Peskov, međutim, nije isključio mogućnost provokacija koje imaju za cilj opravdanje ovakvih navoda i upozorio je da će pokušaji upotrebe vojne sile za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine imati ozbiljne posledice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jastreb

16.01.2022 06:23

Rusija je došla u situaciju da na najbolji način širi svoj uticaj, svojom akcijom u Kazahstanu, pokazala je mnogim zemljama u svetu kojima zapad smešta PLIŠANE REVOLUCIJE, da od tog bezumlja ima spas a to su RUSKI SPECIJALCI koji za par sadi eliminišu 50% plaćenika a 50% utamniče za koje je bolje da su odmah poginuli jel ih čeka pakao. Za to rešenje potreban je samo jedan poziv Moskvi i rešen problem.