RUSKA VOJSKA U VELIKOJ MISIJI Oglasio se Šojgu
EPA

„Kolektivne mirovne snage nastaviće da izvršavaju zadatke dok se situacija u Kazahstanu u potpunosti ne stabilizuje, naravno, u sladu sa odlukom rukovodstva Kazahstana“, rekao je Šojgu.

Kako je dodao, trenutno mirovne snage ODKB izvršavaju zadatke zaštite važnih vojnih, državnih i društveno značajnih objekata na teritoriji Kazahstana.

Ruski ministar odbrane podseća da su u skladu sa odlukom Saveta kolektivne bezbednosti ODKB Kolektivne mirovne snage završile raspoređivanje na teritoriji Kazahstana.

„U kratkom roku, za samo tri dana, avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prebačeni su ljudstvo i tehnika. To je omogućeno zahvaljujući visokoj koordinaciji i efikasnom delovanju oružanih snaga zemalja-članica ODKB, dostignutih tokom zajedničkih vežbi, a takođe iskustvu stečenom tokom raspoređivanja ruskih trupa u Siriji i mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu“, precizirao je Šojgu.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, samo rukovodstvo Kazahstana Kazahstana može da odredi do kada će se mirovnjaci ODKB nalaziti na teritoriji te zemlje.

„To je u potpunosti prerogativ zemlje koja se sa tim zahtevom obratila ODKB-u. To je njihova analiza i mi nemamo prava da se mešamo u to“, rekao je Peskov, upitan da li je odluka o povlačenju mirovnjaka iz Kazahstana za dva dana ishitrena.

Podsetimo, ranije je predsednik Kazahstana Kasim Žormat Tokajev izjavio da je situacija u svim regionima zemlje stabilna, te da kroz dva dana počinje povlačenje mirovnih snaga ODKB iz republike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading