AMERI U PANICI! Iranci lansirali moćnu raketu, domaće proizvodnje
Printscreen/ YouTube

Snimci koje su prikazali državni mediji pokazuju kako raketa poleće sa lansirne rampe kosmodroma "Imam Homeini". Novinar koji je pratio događaj pozdravio je lansiranje kao „još jedno dostignuće iranskih naučnika".

Portparol Ministarstva odbrane Ahmad Hoseini rekao je da je teret isporučen na visinu od 470 kilometara sa brzinom od 7.350 metara u sekundi, ali nije izneo dodatne detalje. Navedeni parametri mogu ukazivati na to da sateliti nisu postigli stabilnu orbitu, što je bio slučaj sa prethodnim iranskim satelitima kratkog veka.

Trostepena raketa "Simorg" uspešno je izvela svoje prvo suborbitalno lansiranje bez korisnog tereta 2016. godine, ali su kasnija testiranja bila praćena tehničkim poteškoćama. Teheran je tokom godina izveo nekoliko kosmičkih lansiranja sa starijom dvostepenom raketom "Safir" i imao uspešan prvi let manje trostepene rakete "Zuldžanah" u januaru.

Takođe je vodio "Kavošgar-Pišgam" program suborbitalnih lansiranja testirajući sisteme za održavanje života na majmunima, sa dva uspešna lansiranja prijavljena 2013. godine, nakon neuspele misije sa životinjama 2011. godine.

Iran je uložio velika sredstva u raketnu tehnologiju za vojnu primenu, navodeći da mu je potrebno kredibilno konvencionalno raketno odvraćanje od SAD-a i njihovih regionalnih saveznika poput Izraela i Saudijske Arabije. Mogućnost postavljanja satelita u orbitu bilo bi korisno za iransku vojsku, jer bi se pojačale njene mogućnosti nadzora i komunikacije.

Vašington je optužio Teheran da koristi kosmička lansiranja za testiranje tehnologija potrebnih za stvaranje interkontinentalne balističke rakete, a koja bi sa mogućnošću nošenja nuklearnih glava predstavljala pretnju po SAD.

Iran poriče da je ikada imao nameru da stvori nuklearno oružje.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading