NUKLEARNA ENERGIJA KAO ZELENA?! Janis Kutsomitis: Ovo je bomba od vesti za energetsko tržište EU!
EPA/Friedemann Vogel

 

Janis Kutsomitis, glavni urednik  "Kapa vesti", podelio je vest na svom Tviter nalogu.

 "Ovo je bomba od vesti za energetsko tržište EU. Komisija se suočava sa teškom realnošću energetske krize i sprema se da napravi veličanstven zaokret u taksonomiji klasifikujući nuklearnu energiju kao zelenu.", napisao je Kutsomitis.

Urednik "Kapa vesti" je u prilog tvrdnji postavio vest sa francuskog "L mond" portala.


 
Tokom Evropskog saveta od 21. i 22. oktobra, evropski šefovi država i vlada pozvali su Komisiju da do kraja novembra odluči o sudbini nuklearne energije i gasa u taksonomiji, ovoj klasifikaciji privrednih delatnosti prema njihovim emisijama CO2 (ugljen-dioksida) i njihove posledice na životnu sredinu.
NUKLEARNA ENERGIJA KAO ZELENA?! Janis Kutsomitis: Ovo je bomba od vesti za energetsko tržište EU!

Shutterstock/Urmana

 

Bivša ministarka Angele Merkel, koja vodi pregovor direktno sa Parizom i Berlinom pošto ju je gurnula Dvadesetsedmorica, zaista je nastavila da odlaže svoju arbitražu, koja se sada očekuje za januar. Očekuje se da će svoj predlog finalizirati do 30. decembra, kako bi ga (na jednostavno mišljenje), kako procedura nalaže, predala stručnom veću.

A, ako sve bude po planu, Komisija će svoj projekat predstaviti 18. januara. Odluka Brisela zavisiće od kapaciteta nuklearnog i gasnog sektora da finansiraju svoje buduće investicije. U vreme kada su Evropljani odlučili da ostvare neutralnost ugljenika 2050. godine u skladu sa Pariskim sporazumom, kada je zavisnost od ruskog gasa sve više zabrinjavajuća i kada cene energenata rastu, to je ključno pitanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading