NOVA OBAVEZA KURCA Firma čiji kijent je CIA
EPA/Chris Kleponis

Tako barem tvrde austrijski mediji kao što je portal "Ekspres". Reč je o kompaniji koja razvija sisteme za analizu velikih količina podataka, a među prvim klijentima su joj bile američke bezbednosne službe, među kojima je i CIA.

Prema nekim informacijama, nekadašnjem kancelaru će plata biti oko pola miliona evra godišnje, a navodno će zbog posla morati da živi na relaciji Sjedinjene Američke Države - Nemačka - Švajcarska, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte...

PALA U NESVEST DOK JE PRIČALA O ODLAZEĆEM KANCELARU Haos u Austriji! (VIDEO)

Vest o novom zaposlenju austrijskog političara dolazi nešto manje od tri meseca nakon što je zbog korupcijskog skandala bio prisiljen da podnese ostavku na mesto austrijskog kancelara.

Nove informacije vezane uz tu aferu austrijski mediji objavili su prošle sedmice, a u središtu tih novih informacija ponovno je Kurcov "čovek od povjerenja" Tomas Šmid i njegova povezanost s milionerom Zigfridom Volfom.

Čini se, navodi se dakje u tekstu, da su obojica učestvovala u pokušaju da se Volfu osiguraju privilegije kod plaćanja poreza.

NOVA OBAVEZA KURCA Firma čiji kijent je CIA

EPA/PATRICK SEEGER

 

Policija je sa Šmidovog mobilnog telefona izvukla oko 300.000 poruka koje je revno brisao. Austrijski mediji sada gotovo redovno objavljuju sadržaje tih poruka, a jedna od njih je i ona koju je Šmid, kada je bio državni sekretar u ministarstvu finansija, uputio svom podređenom koji se bunio protiv povlašćenog Volfovog položaja: "Ne zaboravi, crnčiš u kabini OVP-a! To znači da si ku**a za bogate".

Prema onome što se sada zna, upravo su Šmidove poruke na kraju prekinule i neverovatnu političku karijeru Sebastiana Kurca. Međutim, kompanija za koju će sada raditi Palantir, često je bila pod metom kritika zbog saradnje s tajnim službama te prikupljanja i korišćenja velike količine ličnih podataka.

Osim američkih sigurnosnih službi, Velika Britanija koristi njihove alate za prikupljanje podataka o obolelima od korone, a danska policija je s njihovim alatima razvila sistav koji predviđa područja u kojima se očekuje porast kriminaliteta.

Inače ključni čovek Palantira je Peter Tiel, suosnivač kompanije Pej Pal. Takođe je interesantno da će, ako je to zaista njegovo novo odredište, Kurca u Palantiru dočekati suparnica iz austrijske politike. U Palantiru još od 2015. radi Laura Rudas, bivša zvezda austrijske levice. Ona je već s 28 godina postala generalna sekretarka austrijskih socijaldemokrata (SPO), a onda je s 33 odustala od politike i preselila u SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading