ČAK 15 ZEMALJA KORISTI SMRTONOSNO KINESKO ORUŽJE: "Cai Hong" ima i Srbija, pogledajte šta CH-92A sve ume (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

CH-1 je prva bespilotna letelica iz serije Rainbow (CH). Generalni projektant je bio Ši Ven, koji je takođe generalni dizajner CH-2, naslednika CH-1, CASC PV-1, derivata CH-1, i CASC PV-2, derivat CH-2. Program CH-1 je počeo 2000. godine, a njegov uspeh je rezultirao uspostavljanjem programa UAV koji je doveo do drugih dizajna koji su usledili. CH-1 je uglavnom namenjen za misije izviđanja i osmatranja.

Vazduhoplovne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata su operisale dronovima CH-4, poznatijim i kao Ving Loong II tokom svoje vojne intervencije u Jemenu.

Ove kineske letelice koriste i druge vojske širom sveta: Nacionalne oružane snage Alžira (CH-3A i CH-4B) za misije preciznog vazdušnog udara, Egipatske vazduhoplovne snage (CH-4B i CH-5), Etiopske nacionalne odbrambene snage CH-4, Oružane snage Indonezije su nabavile šest jedinica CH-4B za misije preciznog vazdušnog udara, Oružane snage Iraka koriste CH-4B.

Jordanske oružane snage koriste CH-4 za misije preciznog vazdušnog udara. Vazduhoplovstvo Mjanmara je nabavilo CH-3A i CH-4 za misije preciznog vazdušnog udara u svim vremenskim uslovima. Mjanmar takođe proizvodi CH-4 uz transfer tehnologije po licenci. Nigerijsko vazduhoplovstvo koristi CH-3.

Pakistanske oružane snage poznato je da koriste modele CH-3 iz 2012. godine. Kraljevske saudijske kopnene snage proizvele su prema dozvoli datoj 2017. seriju CH letelica. Vazduhoplovstvo i PVO Srbije poseduje šest jedinica CH-92A koje su isporučene u julu 2020. godine. Vazduhoplovstvo Turkmenistana koristi CH-3.

Vazduhoplovne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAEAF) dobile su svoj prvi dron CH-4 2017. godine, dok su Odbrambene snage Zambije kupile dron CH-4 za misiju izviđanja i vazdušnih napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading