KAKO JE NASTALA ENERGETSKA KRIZA? Putuj Evropo, smrzavaj se ili plati! Dok licitacija traje, tankeri koji prevoze "novo zlato" naglo menjaju rute, a profit uzima onaj ko je namestio celu igru
Foto: Shutterstock

Tako je sada u toku takmičenje između evropskih i azijskih zemalja ko će ponuditi veću cenu za tečni naftni gas, usled nedostatka i smanjenog tranzita gasa iz Rusije čija je distribucija prekinuta, ne slučajno.

Evropske zemlje primorane su da ponude neverovatne cifre ne bi li otkupile tečni naftni gas koji je tankerima krenuo prema Aziji.

Interesantno, međutim, od koga se tečni naftni gas kupuje i odakle dolazi - iz SAD.

Dakle, u ratu koji podseća na borbu za vakcine protiv korona virusa ili nabavku respiratora, sada su se našle evropske i azijske zemlje. Dok licitacija traje, tankeri koji prevoze tečni naftni gas, menjaju rute i u sve većem broju kreću prema Evropi što pokazuju i brojne mape njihovih putanja.

KAKO JE NASTALA ENERGETSKA KRIZA? Putuj Evropo, smrzavaj se ili plati! Dok licitacija traje, tankeri koji prevoze

Printscreen

 

Za to vreme preko Atlantika, u Vašingtonu, neko broji novac i profit od trgovine ovim energentom. Neko ko drži u šaci celu EU, njene političare i države i ko je napravio energetsku krizu mešetareći cenom gasa i što je bilo ključno - onemogućivši trgovinu sa Rusijom.

Ko je napravio energetsku krizu? Odakle odjednom prazna skladišta po Evropi? Odakle odjednom nedostaci struje i drugih energenata?

Pratite trag novca ili u ovom slučaju tankera koji prevoze dragocenu robu.

Odlazak Velike Britanije iz EU kao nove zone pljačke

Interesantno, Amerikanci posle godina ratova i otimanja tuđih energetskih resursa, po svemu sudeći, nisu više u stanju da vojnim putem u potpunosti iskontrolišu sukobe i ostvare svoje ciljeve na kriznim žarištima širom sveta ili su jednostavno rešili da promene taktiku.

Deluje da su se okrenuli starom satelitu Evropi i da će upravo Evropa biti meta sledeće pljačke. Iz EU će se cediti novac, resursi i krv i na ovim državama će se praviti profit. Evropa će biti nova Libija, Irak, Sirija, Jugoslavija...

Ni odluka Velike Britanije da napusti EU sada ne izgleda toliko suludo. Očigledno su želeli da se sklone iz nove zone pljačke. Jer ipak, kad su Britanci bili žrtve nečije pljačke? Nepogrešivo su uvek na onoj strani koja ostvaruje benefit i to nije stvar slučajnosti. Majstori geostrategije, čiju politiku već hiljadu godina kreira normanska aristokratija, teško da nisu predvideli šta će njihov veliki prekookeanski brat uraditi.

Putuj Evropo, smrzavaj se ili plati. Dok licitacija traje i tankeri menjaju rute, neko skida "kajmak".

Ko je napravio energetsku krizu ili ćemo i dalje da se zavaravamo da je sve slučajno?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading