CENE GASA NA TRŽIŠTU Evo koliko novca treba izdvojiti za 1.000 kubnih metara
EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Cena januarskih fjučersa gasa na TTF čvorištu u Holandiji ugovara se na nivou od 1.697 dolara za 1.000 kubika, ili 145 evra po MWh, prenosi agencija Tas s.

Ukupan pad cene gasa od početka današnjeg trgovanja već iznosi preko 15 posto.

Ruska agencija takođe prenosi da su treći dan zaredom nastavljene reverzibilne isporuke gasa gasovodom Jamal-Evropa iz Nemačke u Poljsku, jer Gasprom ni u sredu nije rezervisao kapacitete za današnje direktno pumpanje gasa tim cevovodom ka Nemačkoj, pozivajući se podatke nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.

Gasprom, kako navodi Tas s, nije u sredu, 22. decembra, rezervisao na aukciji za dan unapred kapacitete za tranzit gasa gasovodom Jamal-Evropa preko Poljske ni na redovnoj dnevnoj ni na vanrednoj, noćnoj aukciji.Kompanija je odlučila da treći dan zaredom ne rezerviše pumpanje gasa preko tog cevovoda za naredna 24 sata, napominje se u informaciji.

Gaspromove rezervacije tranzita gasa preko Jamal-Evrope počele su da se smanjuju prošlog petka, a od ponedeljka, kompanija nije rezervisala ništa od kapaciteta za pumpanje gasa tim gasovodom.

Kao posledica toga, fizički protok gasa gasovogom Jamal-Evropa ide reverzibilno - od Nemačke do Poljske.

Rojters izveštava da su dva velika nemačka kupca gasa izjavila da Gasprom ispunjava svoje ugovorne obaveze, ne precizirajući kojim rutama oni nabavljaju taj energent.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading