Rusi zavrnuli ventil, Evropa u frci zbog gasa!
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Kako navodi „Sputnjik“, za petak je kupila 27 miliona kubnih metara, za subotu 5,2 miliona, za nedelju 4,2 miliona, za ponedeljak 3,8 miliona od raspoloživih 89,1 milion, a za utorak nije rezervisala ništa. Pre toga u decembru „Gasprom“ je rezervisao po 31,4 miliona kubnih metara, dok su nekih dana korišćene samo dodatne aukcije i kratkoročno dnevno planiranje na nekoliko sati.

Istovremeno, poljske vlasti optužile su „Gasprom“ da vrši pritisak na Nemačku i Evropsku komisiju radi puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“.

- Rusi su ograničili isporuke gasa primaocima u Zapadnoj Evropi. Oni su ograničili na minimalni nivo dugoročne ugovore. Istovremeno, ne šalju gas koji je potreban primaocima u Evropi iznad minimalnih ugovornih isporuka, što je izazvalo ekstreman, nagli rast cena te sirovine - izjavio je ovlašćeni predstavnik poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski za poljski radio.

Podsetimo, u utorak je obustavljen fizički protok gasa ka Nemačkoj kroz gasovod „Jamal-Evropa“. Istog dana je, prema podacima sa londonske berze ICE, cena gasa u Evropi prešla novu okruglu psihološku granicu od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, dostigavši čak 2.190, da bi juče pala na 1.970 dolara.

Transnacionalni gasovod „Jamal-Evropa“, koji prolazi preko teritorija Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke, ima projektovani kapacitet cevi od 32,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading