PAKLENI PLAN IZRAELA I AMERIKE Nuklearna postrojenja im trn u oku! Uskoro bi mogli da krenu u napad na Iran!
Foto: Printscreen

Vežbe će biti razmotrene tokom sastanka između američkih vojnih zvaničnika i izraelskog ministra odbrane Benija Ganca koji je zakazan za četvrtak, preneo je Rojters, pozivajući se na visokog člana Bajdenove administracije.

Dok je američki zvaničnik odbio da razgovara o detaljima potencijalnih vežbi, izveštaj izraelskog emitera Kan ranije u sredu sugerisao je da će one uključivati „desetine“ aviona – uključujući borbene avione F-35, F-16 i F-15, izviđačke avione i tankeri za dopunjavanje goriva – dodajući da će oni biti sprovedeni daleko iznad Mediterana kako bi se simulirala udaljenost koju bi avioni morali da pređu da bi izvršili napad na iranska nuklearna postrojenja, oko 1.000 km.

Izraelske odbrambene snage su odbile Kanov zahtev za komentar, ali je agencija rekla da će vežbe verovatno biti održane negde u prvoj polovini 2022.

PAKLENI PLAN IZRAELA I AMERIKE Nuklearna postrojenja im trn u oku! Uskoro bi mogli da krenu u napad na Iran!

EPA

 

Iako je Teheran dugo insistirao da nema planove za razvoj nuklearnog oružja i da je njegov program atomske energije samo u miroljubive svrhe, američki zvaničnik je rekao da će buduće vežbe pripremiti za „najgori scenario“.

- Mi smo u ovom kiselom krastavcu jer iranski nuklearni program napreduje do tačke iza koje ima bilo kakvo konvencionalno obrazloženje-, rekao je Bajden, dodajući da bi pregovori ipak mogli da preokrenu tu plimu.

Sastanak sa Gancom će uslediti nekoliko dana nakon što su razgovori između Vašingtona i Teherana nastavljeni nakon duže pauze, pri čemu dve strane žele da ožive sporazum potpisan između Irana i svetskih sila 2015. godine koji postavlja stroga ograničenja na nuklearni program zemlje u zamenu za ublažavanje sankcija.

PAKLENI PLAN IZRAELA I AMERIKE Nuklearna postrojenja im trn u oku! Uskoro bi mogli da krenu u napad na Iran!

Tanjug/Ap

 

Međutim, pošto se bivši američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao iz sporazuma 2018. godine, Iran je postepeno smanjivao svoje obaveze prema sporazumu, insistirajući da će se vratiti na svoje uslove tek kada američke sankcije budu ukinute. Od tada je postepeno povećavao svoje obogaćivanje uranijuma, podigavši ga do 20% čistoće prošle nedelje, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), iako je ostao daleko od 90% ili više potrebnih za proizvodnju nuklearnog oružja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading