OPASNO ZATEZANJE ODNOSA Ameri Rusima sad prete nuklearkama!
Pixabay.com/geralt

Razgovor Džozefa Bajdena i Vladimira Putina pokazao je da su odnosi između dve najveće svetske sile opasno porasle, čak toliko da realno mogu da ugroze svetski mir. Da situacija može opasno da eskalira, pokazale su i oštre izjave pojedinih američkih senatora, koji su kao sredstvo obračuna s Rusijom pomenuli i nuklearno naoružanje.

OPASNO ZATEZANJE ODNOSA Ameri Rusima sad prete nuklearkama!

Foto: Printscreen/Youtube

 

Napredovanje NATO na istok i razmeštanje ofanzivnog naoružanja na granicama Rusije prema Putinu najveće su pretnje po bezbednost njegove zemlje, zbog čega je upozorio Bajdena da, dok je Vašington zabrinut zbog ruskih trupa na ruskom tlu, Moskva brine za sopstvenu bezbednost na globalnom nivou.

- Putin je rekao da Amerikance brinu naši bataljoni na ruskoj teritoriji hiljadama kilometara od SAD, a mi smo zaista zabrinuti za našu bezbednost, bezbednost Rusije u globalnom smislu, u globalnim razmerama. To je otprilike ono što je Putin prokomentarisao na kraju razgovora - rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Bajden je obećao da će razmatrati s američkim saveznicima zabrinutost Moskve, a u razgovoru s Putinom najviše vremena proveo je pričajući o Ukrajini. On je zapretio Rusiji sankcijama, koje bi bile „najžešće do sada”.

Ušakov je konstatovao da će Rusiji i SAD trebati mnogo vremena da reše probleme u odnosima.

- Nagomilalo se toliko problema, da će biti potrebno više meseci, možda čak i više godina da se oni razreše. Videćemo - rekao je on.

Ono što dvojica lidera nisu direktno izgovorila rekli su neki drugi, u ovom slučaju američki senatori.

Zapad zaboravio da rešava probleme civilizovano

Zapad je zaboravio da rešava probleme civilizovano, čini se da je izgubio kulturu političkog dijaloga, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Pankin.

- Partneri su zaboravili da rešavaju probleme na civilizovan način, za pregovaračkim stolom. Unilateralna ograničenja su često odgovor na sve odluke koje nisu u skladu s njihovom logikom. U suštini, nijedna država koja sprovodi suverenu politiku nezavisnu od Zapada ne može da bude osigurana od njih - rekao je Pankin.

Naime, republikanski senator iz Misisipija Rodžer Viker dao je uznemirujući intervju „Foks njuzu“ u kome se poigravao s mogućnošću nuklearnog napada na Rusiju zbog Ukrajine.

Na pitanje kako zamišlja vojni sukob sa Rusijom, Viker je rekao da bi to moglo da podrazumeva slanje američkih brodova u Crno more i uništavanje ruske vojne sposobnosti.

- Ne bih isključio ni slanje američkih trupa na teren - rekao je senator, i dodao da SAD takođe „ne bi smele da isključe nuklearnu akciju“, a podržao ga je i republikanski kongresmen iz Ilionoisa Adam Kincinger.

Da će se odnosi dve sile tek pogoršati, smatra i nemački dnevnik „Bild“, koji je objavio veliki tekst u kojem se navodi da Putin u fioci drži detaljnu šemu napada na Ukrajinu, te da će Rusija u tri faze preuzeti približno dve trećine teritorije te zemlje. List se poziva na izvore iz NATO i ukrajinske obaveštajne službe.

Tramp: Putin nije zabrinut

Bivši američki predsednik Donald Tramp osvrnuo se na onlajn samit Bajdena i Putina.

- Vladimir Putin samo treba da pogleda našu patetičnu predaju u Avganistanu, kada smo ostavili iza mrtve vojnike, američke državljane i vojnu opremu vrednu 85 milijardi dolara, a onda da baci pogled na Bajdena. On uopšte nije zabrinut - rekao je Tramp.

- CIA ih je presrela iz vojnih komunikacija, prvo obavestivši svoju vladu, koja je obavestila NATO u novembru. Ovo je prvi objavio „Vašington post“. Prema ovom listu, Putin bi mogao da pošalje 175.000 vojnika u inostranstvo - piše nemački list, te navodi da bi do napada moglo da dođe „krajem januara, početkom februara” ako Ukrajina i NATO odbiju da pristanu na Putinove zahteve.

- Kremlj se već nekoliko dana plaši da je rat s Ukrajinom neizbežan ako njena vlada ne odustane od navodnih planova da ponovo preuzme Donbas i Krim. NATO će takođe morati da „garantuje” da Ukrajina nikada neće postati članica Alijanse. Oni povlače oružje koje se navodno nalazi u Ukrajini da bi sprečili rat u regionu - preneo je „Bild“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading