NEMAČKOJ ZBOG SAD PRETI NUKLEARNA KATAKLIZMA! Zveckanje atomskim naoružanjem sve glasnije i učestalije, novi hladni rat se zaoštrava
Foto: Printscreen

Vojni komentator „Komsomolske pravde“ pukovnik Viktor Baranec izjavio je da su SAD objavile da su modernizovale atomske bombe B61, koje su ušle u upotrebu 1968. godine. Planirano je da verzija B61-12, koja ima novi repni deo sa inercijalnim sistemom navođenja, zameni tri od četiri postojeće modifikacije B61, te da ih u slučaju rata nose lovci-bombarderi pete generacije F-35. Planirano je da B61-12 budu stacionirane u Nemačkoj, zbog čega je pukovnik Baranec jasno i glasno rekao kakva opasnost preti toj zemlji.

- Objekat u kome se nalaze atomske bombe u Nemačkoj je pod posebnom kontrolom našeg Generalštaba. Ovaj objekat pripada našim prioritetnim ciljevima za prvi udar. Posmatramo i pazimo na njihove avione iz svemira. Amerikanci ili Nemci neće moći da se sakriju kada počnu da montiraju bombe na avione. Čim počnu s pripremama, naše rakete će odmah biti usmerene na ovaj objekat - rekao je Baranec bez imalo diplomatskog uvijanja.

On je objasnio da je modifikacija znatno povećala karakteristike ove nuklearne municije, koje su u početku bile klasične gravitacione bombe, odnosno one koje su slobodno padale. Sada, s novim repnim stabilizatorima, njima se tokom slobodnog pada može upravljati, zbog čega se smatraju preciznim nuklearnim oružjem.

- SAD su strašno ponosne na ovo - rekao je Baranec.

Kako je dodao, ruska vojska ima sredstva da odbrani zemlju od udara nuklearnog oružja visoke preciznosti. Prema rečima pukovnika Baraneca, ako osavremenjene nuklearne bombe završe u Nemačkoj, u kojoj se trenutno nalazi oko 20 bombi osnovnog tipa B61, Rusija će u slučaju sukoba reagovati istog trenutka, te avioni s ovim oružjem neće stići ni da polete.

Paklene naprave

Nuklearnih bombi tipa B61 napravljeno je ukupno 3.155. Svaka teži 324 kilograma, dugačka je 3,65 metara i ima snagu od 0,3 do četiri kilotona, u zavisnosti kojoj od 13 varijanti pripada. Koštale su svaka po 28 miliona dolara.

Varijanta B61-12 ima bojeve glave snage od 0,3, 1,5, 10 i 50 kilotona. Zamišljena je kao sredstvo za napad na neprijateljske snage, sa što manje kolateralne štete.

Poređenja radi, atomska bomba bačena na Hirošima imala je snagu od 15 kilotona.

Kako je pojasnio, Rusija će momentalno reagovati lansiranjem projektila „Iskander“ iz Kalinjingradske oblasti. Radi se o mobilnom sistemu s projektilima kratkog dometa do 500 kilometara, kojim bi za nekoliko minuta moglo biti uništeno skladište s američkim nuklearnim projektilima.

- „Iskander“ će dobiti određen zadatak - rakete će gađati ceo nuklearni prostor Evrope, sposobne su da pogode čak i šibicu u krugu od 500 kilometara - rekao je Baranec.

On je objasnio da, čak i ukoliko neprijateljski avioni nekako uspeju da polete s atomskom bombom, Rusija će čak i tada moći da ih uništi pre nego što stignu do granice.

- Upotrebićemo naše lovce i sisteme protivvazdušne odbrane. Ovde će vam dobro doći kompleksi S-400. Nećemo dozvoliti da se ove nuklearne bombe podignu u vazduh, a ako se podignu, mi ćemo ih oboriti direktno iznad nemačke ili poljske teritorije. To su dve glavne metode poraza - zaključio je Baranec.

BONUS VIDEO:

v

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading