AMERIČKI DRONOVI POBILI NEDUŽNE CIVILE! Vojska SAD tvrdi da im je meta bila vođa Al-Kaide, a da li je baš tako?
Foto: Youtube/Printscreen

Centralna komanda SAD (CENTCOM), koja nadgleda vojne operacije širom Bliskog istoka, najavila je predstojeću istragu u petak, nekoliko sati nakon što je bespilotna letelica MK-9 Reaper bombardovala neodređenu lokaciju u provinciji Idlib u, kako je CENTCOM opisao kao „precizni udar“. ”

- Gnušamo se gubitka nevinih života i preduzimamo sve moguće mere da ih sprečimo. Mogućnost civilne žrtve odmah je samoprijavljena Centralnoj komandi SAD -,  rekao je portparol kapetan Bil Urban u izjavi koju je dobio CNN.

- Pokrećemo punu istragu o optužbama i objavićemo rezultate kada bude potrebno.- rekao je on.

Misija bespilotnih letelica u petak usledila je nakon još jednog napada na Idlib u septembru, za koji se tvrdi da je ubijen viši teroristički operativac. Vojska je tvrdila da u tom napadu nije ubijen nijedan civil. Upotreba američkih vazdušnih snaga u Siriji je usporila poslednjih godina – barem u smislu onoga što je Pentagon spreman da javno prizna.

Prošlog meseca, istraga „Njujork tajmsa” je sugerisala da je vazdušni napad u martu 2019. pogodio „veliku gomilu žena i dece skučenih uz obalu reke” u blizini grada Baguza, i da je mogao da dovede do najvećeg incidenta sa civilnim žrtvama u Pentagonu u zemlja. Nakon istrage Tajmsa, CENTCOM je nevoljno priznao da je možda ubio do 80 ljudi, uključujući i neke neborce, iako je tvrdio da su žene i deca možda radili u ime terorističke grupe Islamska država (IS, bivši ISIS) u vreme kada su stradali.

U drugom visokoprofilnom američkim napadima na prestonicu Avganistana Kabul tokom leta – među poslednjim američkim borbenim operacijama u 20-godišnjem ratu u zemlji – kasnije je utvrđeno da je ubijeno 10 civila, uključujući osmoro dece. Iako je Ministarstvo odbrane u početku smatralo da je taj udar bio uspešan, kasnije je priznalo ove smrti, nakon istrage Tajmsa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading