LONDON ŠALJE SVOG ČOVEKA NA BALKAN Ne smemo da dozvolimo nasilje
Tanjug/Ap

Navodi da se taj region suočava sa najvećom pretnjom po svoju stabilnost i bezbednost u poslednje dve decenije i da se ne sme dozvoliti povratak nasilju i podelama iz prošlosti, saopštila je danas britanska vlada.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno evropskoj bezbednosti. Zapadni Balkan se suočava sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu", rekao je Džonson.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom iz britanske ambasade u Beogradu, ser Stjuart Pič imenovan je u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, a kao specijalni izaslanik premijera on će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Njegov rad će uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti ser Stjuarta Piča će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da, zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom poslednjih 26 godina i pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras ocenila je da je "imenovanje ser Stjuarta jasan pokazatelj posvećenosti Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu".

"Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbednosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Ser Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu", dodala je.

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan Maklaud takođe je pozdravila imenovanje ser Stjuarta Piča.

"Ser Stjuart je veoma poštovan i svojim značajnim iskustvom će doprineti ovoj ulozi. On se raduje saradnji sa liderima širom regiona, u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u bliskoj saradnji sa britanskim ambasadama, kako bi se podržala i ojačala regionalna stabilnost. Njegovo imenovanje je jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana i bezbednosti i prosperitetu ovog važnog regiona", navela je.

Ulogu specijalnog izaslanika Zapadni Balkan ser Stjuart Pič će preuzeti nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO na kojem je bio od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u saopštenju dostavljenom iz britanske ambasade.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srpkinja

02.12.2021 17:17

Sotone englenske klonite se Balkana. Fali vam jos jedna kolonija.