CIA UPOZORILA RUSIJU Misteriozna bolest "Havanski sindrom" izaziva psihičke probleme i bolove kod američkih agenata!
Foto: Youtube/Printscreen

Pozivajući se na svoje uobičajene anonimne „izvore“, list navodi da je direktor CIA Vilijam Berns pokrenuo to pitanje ranije ovog meseca tokom sastanaka u Moskvi sa Nikolajem Patruševom, sekretarom Saveta bezbednosti, i Sergejem Nariškinom, direktorom Spoljne obaveštajne službe.

Havanski sindrom je neobjašnjiva bolest koju su prijavili višestruki zvaničnici američke vlade i vojno osoblje stacionirano u inostranstvu. Simptomi uključuju glasne zvukove, bol u ušima i kognitivne poteškoće. Dok je prvi slučaj otkriven na Kubi, drugi su prijavljeni u mnogim drugim zemljama širom sveta, uključujući Kinu i Nemačku. Berns je javno opisao incidente kao "napade" i sumnja da je odgovoran strani protivnik.

Prema Vašington Postu, Berns je ruskim zvaničnicima rekao da je nanošenje ozbiljnog oštećenja mozga Amerikancima van okvira onoga što je dozvoljeno za „profesionalnu obaveštajnu službu“. On, međutim, nije direktno optužio Rusiju da je umešana.

Optužbi bilo i ranije

Ovo nije prva sugestija da Moskva stoji iza Havanskog sindroma. U avgustu je zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Bikantov porekao bilo kakvu vezu Rusije sa incidentima nakon što je umešana u priču objavljenu u Njujorkeru.

„Smatramo da je nisko i moralno pogrešno pokretati antiruske spekulacije ukazujući na nečije loše zdravlje“, rekao je Bikantov. „Jasno je da je ljubav zapadnih tabloida prema teorijama zavere neiskorenjiva.

Ranije ovog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da je Berns razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, napominjući da su razgovarali o „bilateralnim odnosima“ i „razmenili mišljenja o regionalnim sukobima“. Peskov nije pomenuo Havanski sindrom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading