HAVANSKI SINDROM Ciljanje ili čak slučajno pogađanje dece trebalo bi da bude crvena linija
Shutterstock/Vero Rose

 

U elektronskim porukama zaposlenima u ambasadi, koje su poslali ambasador Filip Goldberg i drugi Stejt department je obećao da će se pozabaviti tim pitanjem "ozbiljno, objektivno i sa osetljivošću" dok rade na utvrđivanju ko je pogođen.

Osoblje ambasade je sredinom septembra putem imejla prvobitno upozoreno na "neobjašnjiv zdravstveni incident". U kasnijoj poruci od 1. oktobra obavesteno je osoblje ambasade da regionalna kancelarija za bezbednost istražuje "dodatne anomalne zdravstvene incidente", što je termin koji Vlade SAD koristi za bolest.

 

 

U oktobarskom mejlu se dodaje da "ne postoji stigma u prijavljivanju bilo kakvih zdravstvenih incidenata u kojima osnovni uzroci nisu poznati".

Jedan američki zvaničnik rekao je da su poznata najmanje dva slučaja, da je u oba reč o američkim državljanima, ali se smatra da je pogođeno još nekoliko njih. Taj neimenovani zvaničnik je rekao da je najmanje jedna porodica odletela iz zemlje na lečenje i da je zabrinutost poslednjih dana postala "ozbiljnija".

"Definitivno je postojala porodica koja je pogođena u manjoj meri. Odrasli se prijavljuju za ono za šta se prijavljuju i rizike koji sa tim proističu... Ciljanje ili čak slučajno pogađanje dece trebalo bi da bude crvena linija", rekla je osoba koja poznaje situaciju u ambasadi.

 

 

Očekuje se da će Entoni Blinken sledeće nedelje posetiti Bogotu u okviru brze turneje po Latinskoj Americi, izjavilo je nekoliko zvaničnika. Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Ambasada SAD u Bogoti odbila je da komentariše slučaj, prenosi Volstrit džornal.

Ako se potvrde, to će biti najnoviji u nizu incidenata koji se podudaraju sa putovanjem visokih zvaničnika SAD u inostranstvo. U avgustu je potpredsednica Kamala Haris odložila odolazak u Vijetnam nakon izveštaja o incidentu u kome je meta bio tamošnji zvaničnik.

EPA

K. Haris

Službenik američke Centralne obaveštajne agencije koji je u septembru putovao sa direktorom Agencije Vilijamom Burnsom u Indiju, prijavio je simptome "Havana sindroma".

Volstrit džornal, pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD, piše da je CIA evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Neobjašnjivi zdravstveni incidenti poznati su kao havanski sindrom jer su se prvi put pojavili među američkim diplomatama i obaveštajnim službenicima na Kubi krajem 2016. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, umor, mučninu, anksioznost, kognitivne poteškoće, zujanje u glavi i gubitak pamćenja.

Komentari (0)

Loading