PUTIN ZNA ŠTA JE NAJBOLJE Nazalna vakcina koju je primio ruski predsednik ima jednu posebnu karakteristiku
EPA/ ALEXEI NIKOLSKY

Nisu registrovani neželjeni efekti nakon primene nazalne vakcine protiv novog virusa korona, izjavio je direktor Nacionalno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

- Za sada ne vidimo nuspojave kod nazalne vakcine - istakao je jedan od tvoraca ruske vakcine "Sputnjik Ve" (Sputnik V).

Osobe vakcinisane nazalnom vakcinom protiv korona virusa steći će sterilni imunitet, što znači da neće moći da zaraze druge.

Govoreći o tome može li nazalna vakcina da bude opasna za osobe koje pate od alergija, direktor je rekao da "kao i svaki preparat — samo kada dođe do stadijuma pogoršanja bolesti".

Podsećanja radi, nazalnom vakcinom protiv virusa korona se vakcinisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Gincburg je objasnio da šema revakcinacije adolescenata protiv kovida 19 i dalje zahteva proučavanje, ali da će, najverovatnije, biti ista kao i za odraslu populaciju.

Istovremeno, on je naveo da je u Rusiji proizvedeno oko 85 miliona kompleta vakcine "Sputnjik Ve".

- Pušteno je u promet 70 miliona kompleta "Sputnjika Ve" i 15 miliona "Sputnjika lajt" - dodao je.

U Rusiji je odobrena primena vakcine protiv virusa korona "Sputnjik-M" za decu od 12 do 17 godina. To je juče potvrdio zamenik šefa "Gamaleja" Denis Logunov.

Sredinom oktobra je Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo klinička ispitivanja nazalne vakcine protiv virusa korona (SPRAY 08-Gam-KOVID-Vak-2021), koju je napravio centar "Gamaleja".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading