ŠAMAR HRVATIMA Makron poklonio Hrvatima polovne "Rafale": Evo koliko su stari
EPA

Makron i premijer Hrvatske Andrej Plenković danas su u Zagrebu potpisali sporazum o strateškom partnerstvu, a glavni razlog njegovog dolaska je zaključenje ugovora o prodaji aviona tipa "rafal".

Antidron puške su spremne - Zagreb pod opsadom

Zbog posete Makrona u Zagrebu su na snazi vanredne mere. Blokirane su ulice kojima će se kretati delegacija sa francuskim predsednikom, a policija je zamolila građane da imaju razumevanja za saobraćajne gužve. Makron će se kretati u blindiranom "mercedesu", a osim snajperista postavljenih po strateškim tačkama, pripremljene su i antidron puške kako bi se sprečili eventualni napadi iz vazduha. Hrvatski MUP je odbio da saopšti koliko je policajaca, tajnih agenata i pripadnika drugih službi angažovano na obezbeđenju Makrona.

Hrvatska je u maju najavila da će, u cilju modernizacije svog vojnog vazduhoplovstva, kupiti 12 aviona "rafal" francuskog proizvođača "Dasol avijasjon". Vrednost posla je oko milijardu evra i to je ujedno najveća hrvatska narudžbina oružja od raspada bivše Jugoslavije. U pitanju su avioni stari deset godina. Vlada u Zagrebu juče je održala sednicu na kojoj je potvrđeno davanje saglasnosti ministarstvu odbrane za kupovinu aviona u periodu od 2022. do 2026. Kupovina aviona privukla je veliku pažnju javnosti, a portal Obris.org nedavno je preneo da Hrvatska nabavlja 12 letelica koje neće imati najsavremeniju opremu u vidu radara i naoružanja. Hrvatska će prve avione dobiti 2023.

Vojni analitičar Aleksandar Radić - Iracionalna odluka!

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže za Kurir da je odluka Hrvatske da kupi avione "rafal" iracionalna: - Realno, Hrvatska je ušla u nove tehnologije, koje neće biti lako usvojiti. Kupovina aviona nije kao odlazak u prodavnicu. Neophodno je osposobljavanje letačkog i tehničkog kadra. Činjenica da mi imamo eskadrilu "mig 29" njih gura napred. U pitanju je iracionalna odluka o kupovini jer jedna članica NATO želi da parira Srbiji, a zaštićena je brojnim sporazumima i članstvom u Alijansi. "Rafali" su izuzetno skupi za eksploataciju i imaće velike godišnje troškove. Oni jesu bolji od naših "migova 29", međutim, reč je o trci u naoružanju sa ograničenim sredstvima. I mi moramo da razmišljamo o višenamenskim borbenim avionima, koje kupiti i od koga. Mi smo se svojevremeno odlučili za modernizaciju postojeće flote upravo zbog toga što su troškovi nabavke i prelaska na nove tehnologije bili preveliki - rekao je Radić.

Ugovor o kupovini podrazumeva i obuku 12 pilota, kao i mehaničara i specijalista za pojedine sisteme lovaca, poput elektornike, sistema naoružanja i vatrogasaca. Najvažniji deo aviona "rafal" jeste radar "tales RBE2", reč je o PESA radaru, koji ima nepokretnu antenu i elektronsko skeniranje. Radar može da prati istovremeno 40 ciljeva u vazduhu i napada njih osam. Procenjeni domet je 180 kilometara i može veoma brzo da menja modove rada i otkriva ciljeve, osim u vazduhu, i na kopnu i na moru. Ovim radarima biće opremljeni "rafali" koje želi da kupi Grčka, dok će oni za Hrvatsku imati slabije radarske sisteme. Makron će posle Hrvatske boraviti u Italiji, gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja. Cilj mini-evropske turneje je priprema francuskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2022.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading