ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT Turska tajno obučavala ukrajinske vojnike! Nož u leđa Rusiji!
Ministarstvo odbrane Ukrajine

Elitna komanda specijalnih snaga turske vojske (Ozel Kuvetler Komutanlıgı, ili OKK) — dizajnirana da se bavi nekonvencionalnim ratovanjem, tajnim prekograničnim operacijama, sabotažama i nadzorom — dodelila je specijalne savetnike ukrajinskoj vojsci i započela obuku ukrajinskih trupa u okviru višegodišnjeg plana, prema poverljivom memorandumu do kojeg je došao Nordic Monitor.

U dopisu, koji je dostavljen tadašnjem načelniku Generalštaba Hulusiju Akaru, sada ministru odbrane, u junu 2016. data je detaljna procena angažovanja Turske u obuci ukrajinske vojske. Memorandum je pripremljen u skladu sa Akarovim naredbama od 27. maja 2016. u kojima je tražio zaključke nakon što se vojni tim za koordinaciju i procenu vratio iz posete Ukrajini.

Turska vojska poslala je u Ukrajinu specijalni tim sastavljen od predstavnika različitih snaga da napravi procenu kako da koordinira zajedničku vojnu obuku. 

Prema dopisu, angažovanje OKK-a sa ukrajinskim trupama pokrivalo je obuku ukrajinskih specijalnih snaga od strane OKK timova, počevši od programa u Turskoj. Kijev je zatražio od Turske da pošalje dva oficira u činu pukovnika ili majora na jezičku obuku u Ukrajini, zahtev koji je odobrio turski Generalštab 2016. godine.

Tajni dopis dostavljen tadašnjem načelniku Generalštaba Hulusiju Akaru, sada ministru odbrane, otkriva kako su turske specijalne snage obučavale ukrajinsko vojno osoblje u nekonvencionalnom ratu:

Turska je takođe dala zeleno svetlo za smeštaj i obuku desetak pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga na višenedeljnim kursevima oštrog pucanja i snajpera, kao i padobranstvu u slobodnom padu i drugim sposobnostima specijalnih snaga do 2018.

Memorandum je takođe obuhvatio dodelu specijalnih vojnih savetnika iz turske vojske da obučavaju i savetuju ukrajinsku vojsku. Za 2018. planirane su zajedničke vojne vežbe specijalnih snaga obe zemlje.

ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT Turska tajno obučavala ukrajinske vojnike! Nož u leđa Rusiji!

EPA

 

Plan za 2016. je kasnije proširen tako da uključuje više trupa i uključuje kopnene, vazdušne i pomorske snage.

Prošle nedelje Nordic Monitor je izvestio da je osoblje komande ukrajinskih mornaričkih snaga dobilo obuku za „pomorski staž“ na turskoj korveti.
Obuka kao deo potpisanog sporazuma

Turska i Ukrajina su nedavno potpisale nekoliko sporazuma o povećanju saradnje u ekonomskoj i vojnoj oblasti. Najnoviji okvirni sporazum o vojnoj saradnji, koji su potpisali turski ministar odbrane Akar i njegov tadašnji kolega Andrii Taaran, u oktobru 2020., omogućava ukrajinskom vojnom osoblju da pohađa obuku u Turskoj ili obrnuto.

Sporazumom će pripadnici oružanih snaga i vojni studenti dve zemlje moći da razmenjuju posete radi vojnog obrazovanja i obuke. Među oblastima saradnje je i razmena obaveštajnih podataka. Vojnoobaveštajna klauzula sporazuma obuhvata razmenu vojnih obaveštajnih podataka o zemljama za koje se smatra da su štetne po zajedničke interese Turske i Ukrajine.

Oštre reakcije Rusije

Rusiji očigledno smeta vojna saradnja Turske i Ukrajine. U aprilu 2021. Rusija je upozorila Tursku na napore Ankare da pojača saradnju sa Kijevom. U intervjuu listu Argumenti i Fakti, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao: „Snažno preporučujemo našim turskim kolegama da pažljivo analiziraju situaciju i prestanu da podstiču militarističko raspoloženje Kijeva“, što bi se moglo protumačiti kao pretnja. „Nadamo se da će Ankara prilagoditi svoju liniju na osnovu naše legitimne zabrinutosti“, dodao je on.

Odgovor turskog šefa diplomatje

Kao odgovor, Turska je optužila Rusiju za naoružavanje antiturskih grupa. Odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentarnom Odboru za planiranje i budžet 4. novembra 2021. godine, ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da se Turska susreće sa oružjem ruske proizvodnje u borbi protiv neprijateljskih grupa na različitim mestima i branila je prodaju dronova Ukrajini.

ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT Turska tajno obučavala ukrajinske vojnike! Nož u leđa Rusiji!

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

 

„Mi kažemo da nakon što ga država kupi [dron], može da ga koristi kako god želi. Može se kupiti i iz druge zemlje. Nailazimo i na rusko oružje na raznim mestima. Uništavam ih, uništavam ili grabim kada naiđem na njih“, rekao je on.

Čavušoglu je mislio na rusko oružje pronađeno u rukama antiturskih grupa u rasponu od Kurdistanske radničke partije (PKK) do Libijske nacionalne armije (LNA) i jermenske milicije u Nagorno-Karabahu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading