NEMAČKA PRETI BELORUSIJI: Lukašenko mora da shvati da njegove računice ne funkcionišu!
Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

 

To je danas objavio nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas optuživši beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da "beskrupulozno" koristi migrante šaljući ih na granicu s Poljskom.

"Sankcionisaćemo sve koji sudeluju u ciljanom krijumčarenju migranata", rekao je Mas u saopštenju, dodajući da će EU raditi na "proširenju i jačanju (...) sankcija protiv Lukašenkovog režima".

"Lukašenko mora da shvati da njegove računice ne funkcionišu", rekao je on, prenosi portal SEEbiz.

Hiljade migranata blokirano je na hladnoći na belorusko-poljskoj granici, a Varšava optužuje Rusiju i Belorusiju da koriste migrantsku krizu kako bi destabilizovali evropsku sigurnost.

Evropljani mesecima optužuju Lukašenka da potpiruje krizu izdavanjem vize migrantima u znak osvete za evropske sankcije preduzete protiv njegove zemlje zbog represije protiv opozicije na predsedničkim izborima u toj zemlji 2020. godine.

Opisujući situaciju na beloruskoj granici kao "strašnu", Mas je optužio Lukašenka za pokretanje "opasne spirale iz koje nema izlaza".

Takođe je izrazio uverenost da je EU spremna da deluje protiv drugih zemalja i avioprevoznika uključenih u prevoz migranata.

"Niko ne sme nekažnjeno sudelovati u Lukašenkovim nehumanim aktivnostima", izjavio je Mas upozorivši da su "spremni, kao EU, povući i posledice".

Predsednik Lukašenko, bliski saveznik Moskve, sa svoje je strane naglasio je da njegova zemlja "neće kleknuti" pred EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading