BELORUSKI GRANIČARI: Poljska policija pretukla četiri migranta!
EPA/SASCHA STEINBACH

Državni pogranični komitet Belorusije saopštio je da su tokom noći zatekli migrante koje su pretukle poljske snage bezbednosti. Pretučenim migrantima je odmah pružena lekarska pomoć.

„Tokom noći, 10. novembra, u izbegličkom kampu na belorusko-poljskoj granici pronađena su četiri muškarca, po nacionalnosti Kurdi. Svi su imali različite povrede i tragove fizičkog nasilja“, navodi se u saopštenju na Telegramu.

Takođe se dodaje se da su, prema rečima pretučenih migranata, oni bili privedeni na teritoriji Poljske gde su pokušali da zatraže zaštitu i pružanje statusa izbeglice.

Sudeći po brojnim povredama, Poljaci su maltretirali ljude i izbacili ih iza bodljikave ograde, ističe komitet.

„Migrantima je pružena neophodna pomoć“, dodaje se u saopštenju resora.

Istovremeno, poljski radio „Belostok“ prenosi da su se dve velike grupe ilegalnih migranata probile iz Belorusije u Poljsku.

„Grupe od najmanje nekoliko desetina ljudi probile su ogradu u oblasti Krinok i Belovežu“, dodaje radio.

Sa svoje strane, ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak izjavio je da su privedeni svi ilegalni migranti koji su se sinoć probili u Poljsku.

„To je bila nemirna noć. Bilo je mnogo pokušaja probijanja“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Poljska je povećala broj vojnika na granici sa Belorusijom na 15.000.

„Na granici je već 15.000 vojnika. Ako bude potrebno, taj broj može da se poveća još više“, rekao je Blaščak.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici. Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

 

Komentari (0)

Loading