MINSK UPOZORAVA Nismo obavešteni! U toku je ozbiljna aktivnost, 10.000 poljskih vojnika na granici
Foto: Ilustracija

 

„Po mišljenju Ministarstva odbrane Belorusije, raspoređivanje 10.000 poljskih vojnika na poljsko-belorusku granicu, kako je saopštio poljski ministar dobrane 25. oktobra, predstavlja ozbiljnu vojnu aktivnost“, navodi se u saopštenju.


Ističe se da odvijanje takve aktivnosti bez obaveštavanja beloruske strane predstavlja kršenje bilateralnih sporazuma o regionalnim merama koje se tiču bezbednosti i poverenja.

MINSK UPOZORAVA Nismo obavešteni! U toku je ozbiljna aktivnost, 10.000 poljskih vojnika na granici

Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

 


Tim sporazumima je predviđeno, navode u beloruskom Ministarstvu, obaveštavanje o vojnim aktivnostima u kojima učestvuje preko 6.000 vojnika i pozivanje posmatrača.


Ministarstvo je saopštilo i da za optužbe koje stižu iz Varšave o tome da beloruski vojnici navodno povređuju poljsku granicu i da su umešani u krizu sa migrantima nema nikakvih dokaza i da poljska strana ciljano politizuje situaciju.


„Belorusko Ministarstvo odbrane smatra da su optužbe poljske strane bez dokaza i osnova... Ministarstvo nacionalne odbrane Poljske nije usmereno na konstruktivno rešenje problema i namerno podiže situaciju koja ima konfliktni potencijal na politički nivo“, ocenilo je belorusko Ministarstvo odbrane.


U Ministarstvu navode da je sinoć, na inicijativu poljske strane, u Varšavi održan sastanak vojnog atašea beloruske ambasade u Poljskoj Alekseja Bortnika i predstavnika poljskog Ministarstva odbrane zbog navoda da beloruski vojnici povređuju poljsku granicu i imaju veze sa migrantskom krizom.


„Pri tome nisu predočeni nikakvi dokazi“, ističe se u saopštenju.
Podsetimo, Litvanija, Letonija i Poljska u poslednje vreme govore o sve većem broju ilegalnih migranata koje privode na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk je pokretač krize.


Minsk to odlučno demantuje, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.


Zbog situacije na granici poljski predsednik je u pograničnim oblastima uveo vanrednu situaciju, a granicu obezbeđuju vojska i policija.
Podsetimo, u ponedeljak su migranti na granici pokušavali da pređu na silu.
Oni su pokušali da savladaju bodljikavu žicu, a graničari su upotrebili suzavac. Predstavnik poljske granične straže izjavio je da beloruske snage bezbednosti nisu uputile kolonu od nekoliko hiljada migranata na prelaz sa Poljskom, već ka zelenoj granici.


Zbog situacije sa ilegalnim migrantima koji pokušavaju da iz Belorusije uđu u Poljsku, u Varšavi će se u utorak održati vanredna sednica parlamenta o krizi na granici.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading