Bajden zaspao u Glazgovu, a sada osuo paljbu po Kini i Rusiji: Mi smo se pojavili, oni nisu! (VIDEO)
Tanjug/Ap

 

„Mi smo se pojavili i time uticali na to kako ostatak sveta vidi Ameriku i njene lidere. To je ogroman problem, a oni su na to okrenuli glavu. Kako mogu da urade to i nazovu sebe velikim vođama“, rekao je Bajden na samitu COP26, prenosi CNN.


Kineski predsednik Si Ðinping i ruski predsednik Vladimir Putin nisu prisustvovali klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, koji se smatra najvažnijim međunarodnim pregovorima o klimi poslednjih godina.

Pročitajte još...

 IRONIJA - GLASNOGOVORNIK ZELENE AGENDE ZASPAO NA KONFERENCIJI O ISTOJ Novi peh Džozefa Bajdena (VIDEO) 

Govoreći detaljnije o odnosima sa Kinom, američki predsednik je rekao da nije zabrinut zbog mogućeg oružanog sukoba i da je kineskom predsedniku u razgovoru jasno stavio do znanja da rivalstvo dve zemlje ne mora da bude i sukob.



Bajden je naglasio da bi SAD trebalo da podrže klimatske akcije čak i ako druge nacije to ne čine zbog toga što žele da svet koji će „moći da diše“ i da budu predvodnici u njemu.

„Činjenica je da Kina pokušava da potvrdi svoju novu ulogu kao svetskog lidera, a da se pri tome ne pojavljuje. Najvažnija stvar koja je privukla pažnju sveta je klima. Svuda. Od Islanda do Australije. To je jednostavno ogromno pitanje, a Kina se povukla. Kako to možete da radite i da tvrdite da nakon toga možete da imate bilo kakvu liedersku ulogu? Isto je i sa Putinom", naglasio je Bajden.
Bajden zaspao u Glazgovu, a sada osuo paljbu po Kini i Rusiji: Mi smo se pojavili, oni nisu! (VIDEO)

Tanjug/Ap

 


Američki predsednik je rekao da delovanje u vezi sa klimatskom krizom nije samo moralni, već i ekonomski imperativ.

„Ulaganje u budućnost čiste energije je ogromna prilika, ogromna prilika za svaku zemlju da stvori dobro plaćena radna mesta i podstakne ekonomski oporavak na široj osnovi“, rekao je Bajden na COP26 klimatskom samitu.
Bajden zaspao u Glazgovu, a sada osuo paljbu po Kini i Rusiji: Mi smo se pojavili, oni nisu! (VIDEO)

Huang Jingwen/Xinhua via AP

 


Bajden je naglasio da je više od 100 svetskih lidera, koji predstavljaju države sa više od 85 odsto šuma na planeti, pristalo na okončanje i preokret u vezi s krčenjem šuma i degradacijom zemljišta do 2030. godine, što je odličan primer kakve su ambicije potrebne u borbi protiv klimatskih promena.


„SAD su ponosne što su to pokrenule i podržale. Sa naše strane, nastavićemo da podižemo ambicije i ispunimo cilj i tako smanjimo domaće emisije za 50-52 odsto do 2030. godine. Ove decenije moramo da napravimo značajan napredak“, rekao je američki predsednik.

On je na kraju poručio da ne može da se seti dva dana u kojima je postignuto više u vezi s klimatskim promenama od ova dva dana na samitu COP26 u Glazgovu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading