MISLILI SU DA JE MRTAV! Misteriozni vrhovni vođa talibana prvi put u javnosti
Printscreen

Akundžada, duhovni vođa talibana od 2016. godine, koji se godinama krije od javnosti, obratio se talibanima u Kandaharu, gradu na jugu zemlje, rekli su u nedelju talibanski izvori, pobijajući glasine o njegovoj smrti.

Akundžada, poznat kao vođa vernika ili Amir ul Mominen, nije viđen u javnosti čak ni nakon što su talibani u avgustu preuzeli zemlju, što je dalo povoda za nagađanja.

Visoki vođa talibana koji je bio prisutan sa Akundžadom tokom pojavljivanja rekao je Rojtersu da je vrhovni vođa u subotu posetio Džamia Darul Alum Hakimiju, versku školu u Kandaharu.

Talibani su čak objavili i audio snimak njegovog govora, u kome nije bilo reči o politici već samo o veri.

Hibatulah Akundžada je zatražio božji blagoslov za talibansko rukovodstvo i rekao da se moli za talibanske mučenike, ranjene borce i za uspeh talibanske vlade, koja je, kako je naglasio, "na velikom ispitu".

Kada je islamistički pokret predstavio svoju privremenu vladu u septembru nakon što su se snage predvođene SAD-om povukle, tajanstveni Akundžada zadržao je ulogu vrhovnog vođe koju sprovodi od 2016. godine.

Iako neki zvaničnici kažu da se Akundžada i ranije pojavljivao u javnosti, ovo je bilo prvo potvrđeno pojavljivanje čoveka koji se dugo skrivao od javnosti.

Jedina fotografija kojoj je Rojters uspeo da potvrdi autentičnost, bila je slika bez datuma objavljena na talibanskom Tviter nalogu u maju 2016.

Kako talibani godinama nisu potvrdili smrt svog osnivača i prvog vrhovnog vođe Mule Omara, spekulisalo se da je i Akundžadin mrtav ili teško bolestan.

Nekada je bio islamski klerik u Kandaharu i vrhovni talibanski sudija. Veruje se da je na toj poziciji donosio presude poput javnih pogubljenja za ubice i preljubnike te amputacije onima koji su osuđeni za krađu.

Bavio se i pitanjima poput legitimnosti samoubilačkih napada i ispravnosti borbe protiv Islamske države koja je pokušavala da uspostavi prisutnost u Avganistanu.

Pobegao je u Pakistan 2001. godine i tamo je poučavao u verskim školama, da bi se potom ponovno pridružio talibanima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading