TRAŽE OD BAJDENA SANKCIJE ZA ZAPADNI BALKAN  Nove mere da bi se obezbedili "ciljevi američke politike"
EPA/YURI GRIPAS

Kiting je naveo da je Zapadni Balkan „geostrateški region od vitalnog značaja za mir i stabilnost u Evropi“ i pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog radi normalizacije odnosa.

- Verujem da će naše pozitivno učešće u regionu dodatno ohrabriti razvoj Zapadnog Balkana, po pitanju demokratije, slobode medija, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i vladavine prava, koje mora ostati glavni prioritet za aktere na Zapadnom Balkanu - naveo je Kiting u saopštenju pred saslušanje u američkom Kongresu posvećenom angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.

On je, takođe, zatražio od administracije predsednika Džozefa Bajdena da, ako bude potrebno, razmotri uvođenje sankcija, kako bi se ti ciljevi američke politike ostvarili.

- Oni koji destabilizuju region ili zloupotrebljavaju javne fondove, moraju odgovarati.

Tražimo od (Bajdenove) administracije da razmotri uvođenje novih sankcija tamo gde je potrebno na Zapadnom Balkanu, kako bi se obezbedili ciljevi američke politike i podržali demokratija, borba protiv korupcije i vladavina prava - rekao je Kiting.

Kiting je naglasio da želi da ohrabri dalji dijalog između Prištine i Beograda, i da pozove „sve strane da u dobroj veri nastave pregovore oko normalizacije međusobnih odnosa“.

- Nedavne akcije i povećane tenzije u regionu nastavljaju da oslikavaju nestabilnost trenutne situacije i tu su kao važan podsetnik kolika je potreba za pomirenjem između (tzv.) Kosova i Srbije - poručio je Kiting.

On se nadovezao na izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, rekavši da i on ohrabruje priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU i dodao da će Vašington nastaviti da podržava pristupne pregovore Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji.

- Konačno priključenje Zapadnog Balkana, kao država koje su okružene EU, ključno je za dugoročni mir i stabilnost u transatlantskom regionu - dodao je.

Kiting je, takođe, potvrdio značaj koraka koje se očekuju od Bosne i Hercegovine da bi se nastavilo održavanje mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

- Uznemirujuće pretnje, retorika koja izaziva podele i korupcija štete miru postignutom Dejtonskim sporazumom.

Pozivam sve strane u BiH se konstruktivno angažuju i obezbede da se duh i slovo Dejtona poštuju - rekao je Kiting.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading