NASTAVAK TENZIJA NA BELORUSKO-POLJSKOJ GRANICI Migranti ranili dva vojnika
AP Photo/Czarek Sokolowski

„Tokom vikenda desila su se dva pokušaja forsiranja granice. Agresivne grupe od oko 60 i 70 ljudi bacale su kamenje i granje na oficire Granične straže i poljske vojnike. Dva vojnika završila su u bolnici. Oba pokušaja da se nasilno prodre u Poljsku bila su osujećena“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je Granična straža saopštila da su ilegalni migranti napustili kamp na belorusko-poljskoj granici.

„Od subote u kampu na beloruskoj strani u okrugu Usnaž Gurni nema više ljudi. Ostali su šatori“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima poljskih graničara, kamp ilegalnih imigranata i dalje obezbeđuju beloruski graničari.

Prema rečima graničara, samo u proteklih 24 časa zabeleženo je 508 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Belorusije u Poljsku. Privedeno je 19 ilegalnih imigranata iz Sirije, Iraka i Palestine.

NASTAVAK TENZIJA NA BELORUSKO-POLJSKOJ GRANICI Migranti ranili dva vojnika

EPA

 

Nekoliko meseci desetine ilegalnih migranata bilo je blokirano od strane poljskih i beloruskih graničara na granici između Belorusije i Poljske u blizini sela Usnaž Gurni u Podlaskom vojvodstvu. Migranti su ilegalno pokušavali da pređu u Poljsku, ali im graničari nisu dozvoljavali da uđu ni u jednu od zemalja.

Poljska strana insistira da su se migranti nalazili na teritoriji Belorusije, a ne na neutralnoj teritoriji.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.

Beloruski granilari više puta su saopštavali o pokušajima nasilnog prebacivanja migranata iz Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading