SVETSKI RAT MOŽE IZBITI DO 2040. GODINE CIA objavila izveštaj: Ova područja su tempirane bombe!
Foto: Youtube/Printscreen

U narednim decenijama svet će se suočiti sa globalnim vojnim sukobom zbog klimatskih promena, piše u izveštaju CIA koji prenosi RIA Novosti.

- Sve veće posledice klimatskih promena mogu pogoršati situaciju u prekograničnim geopolitičkim žarištima, dok će države preduzimati korake da zaštite svoje interese - kaže se u dokumentu.

Prema autorima ovog dokumenta, najkasnije do 2040. godine u svetu će početi "klimatski sukobi" u kojima će strane koristiti tehnologije geoinženjeringa, koje će pojačati negativni uticaj prirodnih katastrofa poput suša i poplava.

Eksperti su upozorili i na rastuće tenzije među državama zbog sporova oko implementacije Pariskog sporazuma o klimi, koji podrazumeva smanjenje emisije gasova staklene bašte kako bi se sprečilo globalno zagrevanje.

- Zemlje će se suočiti sa teškim ekonomskim izborima i verovatno će se oslanjati na tehnološka otkrića kako bi brzo smanjile emisije štetnih gasova. Kina i Indija će igrati ključnu ulogu u određivanju putanje rasta temperature - navodi se u dokumentu.

Osim toga, autori izveštaja su naveli rizik od unutrašnjih sukoba u zemljama u razvoju usled efekata klimatskih promena, budući da su te države manje sposobne da se prilagode.

Potencijalna buduća žarišta u klimatskom ratu uključuju regione kao što su slivovi reka Kongo, Ind, Mekong i Nil. Tamo može doći do sukoba zbog promena u rečnim kanalima i preusmeravanja tokova vode.

U izveštaju se navodi 11 zemalja koje su najviše pogođene negativnim efektima globalnih klimatskih promena. Prema analitičarima, ove države mogu preduzeti ekstremne mere zarad opstanka. Reč je o zemljama koje imaju nuklearno oružje, poput Kine, Indije i Pakistana, ali i o Avganistanu, Severnoj Koreji, Mjanmaru i nizu zemalja Centralne i Južne Amerike.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading