NAJNOVIJI OCENJENI KAO SEKSISTIČKI U Italiji mali broj spomenika ženama
EPA

I u velikim gradovima kao što su Rim, Milano, Torino, Bolonja, Venecija i Napulj, broj memorijala važnim realnim osobama ženskog pola je minimalan ili potpuno nedovoljan.

I među postojećim spomenicima ženama, malo je onih kojima se izražava zahvalnost za njihov profesionalni uspeh i požrtvovanost. Niti jedan nije posvećen, na primer, ženi naučnici, navodi list.

Osim toga, na postojećim spomenicima ženama, one su često prikazane na stereotipan način, statue ih prikazuju gole ili se aludira na senzualnost.

Povod za anketu ali i veliku polemiku o ženama u spomeničkoj kulturi, bio je otkrivanje spomenika ženi sakupljačici žita u mestu Sapri, blizu Salerna u regiji Kampanja.

Bronzana figura na obali mora prikazuje seljanku u odeći koja se pripija uz telo i otkriva njene obline.

Spomenik je inspirisan stihovima pesme o seljanki, istorijskoj ličnosti, koja se pridružila borcima za Republiku Italiju, a protiv dinastije Burbona.

Skulptura je izazvala polemiku ne samo među umetnicima i kulturnim radnicima, već i oštre političke reakcije, sve do zahteva poslanica da statua bude odmah uklonjena, “jer prikazuje ženu seksistički”, do ocena “da je spomenik šamar istoriji i ženama čije se telo predstavlja pre svega kao seksualni objekat”.

Italija nije usamljena država gde su retki ili potpuno nedostaju spomenici kojima se održava uspomena i odaje zahvalnost ženama koje su se profesionalno istakle.

Istraživanje lista “Vašington Post” pokazuje da je u Sjedinjenim Američkim Državama je tek sedam odsto, a u Engleskoij 13 odsto statua-spomenika posvećeno ženama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading