BAJDEN SE OPROSTIO OD KREATORA UŽASA U IRAKU Kolin Pauel je bio dobar čovek
EPA/ SARAH SILBIGER

- General Kolin Pauel bio je patriota bez premca po časti i dostojanstvu. Sin imigranata, rođen u Njujorku, odrastao u Harlemu i južnom Bronksu Njujorku, apsolvent Siti Koledža u Njujorku, popeo se u najviše činove vojske Sjedinjenih Država i savetovao četiri predsednika. Verovao je u obećanja Amerike jer je živeo. I posvetio je veliki deo svog života tome da to obećanje postane stvarnost za mnoge druge. 

Kao senator, blisko sam sarađivao s njim dok je bio savetnik za nacionalnu bezbednost, predsedavajući Zajedničkog načelnika štaba i državni sekretar. Tokom našeg dugogodišnjeg zajedničkog rada, čak i kada se nismo slagali, Kolin je uvek bio neko ko vam je dao sve od sebe i odnosio se prema vama s poštovanjem.

Bio je predan snazi i sigurnosti naše nacije pre svega. Budući da se borio u ratovima, bolje je od bilo koga shvatio da samo vojna moć nije dovoljna za održavanje našeg mira i prosperiteta. Iz svog uvida u istoriju, savetovanja predsednika i oblikovanja politike naše nacije, Kolin je predvodio sa svojom ličnom posvećenošću demokratskim vrednostima koje našu zemlju čine jakom. Uvek iznova, stavljao je državu ispred sebe, pre partije, pre svega, u uniformi i van nje, i to mu je donelo univerzalno poštovanje američkog naroda.

Iznad svega, Kolin je bio moj prijatelj. S njim se bilo lako smejati. Pouzdani prijatelj u dobrim i teškim vremenima - naveo je Džo Bajden.

Podsećamo, kada se 2003. godine, tadašnji državni sekretar Kolin Pauel pojavio u Ujedinjenim nacijama mašući "dokazima" iračkom oružju za masovno uništenje, Amerikanci su oduševljeno mahali zastavama prateći svoje vojnike u rat protiv Sadama Huseina.

Kasnije se ispostavilo da se radilo o izmišljotinama i lažni dokazima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading