GAZPROM ODBIO POVEĆANJE ISPORUKA GASA EVROPI Ništa izvan Severnog toka 2!
Nis

Nakon loših vesti iz SAD-a o mogućem rastu cena tamošnjeg gasa (LNG) u sezoni grejanja zbog smanjenja proizvodnje, sada stiže i loša vest iz Rusije, piše sajt Geopolitika.news.

Tamošnji državni plinski div Gasprom izvestio je kako u decembru neće povećati isporuke plina u Evropu bez korišćenja novog gasovoda Severni tok 2.

Ruska firma za gas nije rezervisala dodatne tranzitne kapacitete za decembar preko Ukrajine i Mađarske, a naručila je samo trećinu kapaciteta preko Poljske, kao u oktobru.

Očito je da su dodatne zalihe, koje će se prodavati putem Gaspromove berze, spremne za isporuku isključivo kroz Severni tok 2, čija je jedna cev već potpuno napunjena gasom i spremna za puštanje u rad. Sada sve zavisi od brzine reakcije nemačkog regulatora koji odluku o davanju upotrebne dozvole teško može doneti do Nove godine što samo pojačava nervozu.

Evropske berze odmah su reagovale i cene gasa skočile su s 1.047 dolara za hiljadu kubnih metara na 1.278 dolara.

U Evropi je održan novi krug aukcija za kapacitete gasovoda kroz koje se ruski plin isporučuje tom kontinentu. Gasprom je za decembar odbio rezervisati u svim smerovima sve predložene količine veće od 140 miliona kubinih metara dnevno te se ograničio na nešto više od 40 miliona – za održavanje snabdevanja kroz Poljsku i Rumuniju, navodi medij Eadaily.

Danas se poljski operater Gas-System takmičio za kapacitet gasovoda Yamal-Europa u iznosu 87,6 milijuna kubnih metara dnevno. 

GAZPROM ODBIO POVEĆANJE ISPORUKA GASA EVROPI Ništa izvan Severnog toka 2!

Printscreen

 

Gasprom, kao ni u oktobru, nije knjižio celi tranzit i ograničio se na samo trećinu kapaciteta – 30,9 milona prostornih metara dnevno. Ugovor o snabdevanju gasom kroz Poljsku je istekao.

Gasprom je takođe odbio rezervisati dodatne ukrajinske tranzitne kapacitete.  Trenutne zalihe ruskog gasa kroz Ukrajinu već su pale ispod ugovorenog kapaciteta od 110 miliona kubnih metara dnevno i ne prelaze 86 miliona kubnih metara.

Gasprom neće povećati isporuke gasa u decembru ni kroz gasovod Turski tok, koji već radi s preko 90% svog kapaciteta. 

Firma nije knjižila dodatnih 16,7 miliona kubnih metara dnevno Mađarskoj preko Srbije. Na rumunskoj ruti, Gasprom je neznatno povećao mesečnu narudžbinu – do 10,2 miliona kubnih metara dnevno od predloženih 14,6 . 

U tom smeru plin ide u Rumuniju, a manji deo u Mađarsku.

S druge strane, Gasprom bi mogao povećati snabdevanje Evropi ako počne prodavati dodatne količine putem svoje elektronske platforme (ETP) ili aktivno nadopunjavati svoje zalihe u skladištima u Evropi koje su sada 8 milijardi kubnih metara niže nego pre godinu dana.

Ali to će, prema svemu sudeći, moći učiniti nakon 1. decembra, kada se dovrši ubrizgavanje u ruska skladišta, uz ustrajnu odluku da će to učiniti samo putem Severnog toka 2.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading