DRAMA NA BELORUSKOJ GRANICI Minsk se hitno oglasio
EPA/ ALEXEY DRUGINYN

„Danas, 16. oktobra, beloruska granična straža zatekla je grupu izbeglica na graničnoj liniji. Na poljskoj teritoriji primećeni su tragovi u blizini ograde koji direktno ukazuju na to da je grupa potisnuta silom“, saopštilo je Ministarstvo na svom kanalu na Telegramu.

U saopštenju se dodaje da su „stranci izjavili da su ih poljske snage dovele i nasilno gurnule preko ograde postavljene na poljskoj strani, uprkos činjenici da je jedan od njih praktično bio bez odeće, mokar, smrznut i da mu je bila potrebna medicinska pomoć“.

„Muškarac je bio u nesvesnom stanju. Izbeglice su tražile da ih ne ostavljaju i da im pruže pomoć, ali je poljska vojska još jednom jednostavno ostavila ljude u očigledno opasnoj situaciji“, naglasilo je Ministarstvo.

Takođe se dodaje da je „kako bi spasila izbeglicu, beloruska granična straža pozvala ekipu hitne pomoći koja je muškarca odvela u medicinsku ustanovu“.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.

Istovremeno je u intervjuu za „Si-En-En“ beloruski predsednik negirao pretpostavke da beloruska strana koristi migracionu krizu na granici EU kako bi se osvetila Uniji zbog sankcione politike, kao i zbog davanja azila beloruskim opozicionarima. Beloruski graničari više puta su izjavljivali o prisilnom proterivanju migranata od strane Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading