FRANCUZI SE SEĆAJU PATIJA Profesor kome je učenik islamista presudio
EPA/Sebastien Nogier

 

Patijev napadač Abdulah Anzorov, tinejdžer čecenskog porekla, želeo je da se osveti jer je učitelj koristio karikature o proroku Mohamedu na času o slobodi izražavanja 13-godišnjaka, preneo je Rojters. Muslimani svaki prikaz proroka smatraju bogohuljenjem.

U novoj školi u Valentonu, južno od Pariza, koja je dobila ime po Samuelu Patiju, deca su danas pevala pesmu o slobodi govora. U školi u Kreteju, predgrađu Pariza, nadzornik Daniel Overlo otkrio je u dvorani ploču na kojoj je ispisano Patijevo ime.

- Dvorana Samuel Pati, 1973 - 2020. Ubijen jer je branio slobodu govora - napisano je na ploči.

EPA/Sebastien Nogier

 

 

Anzorov (18) je Patiju odrubio glavu velikim nožem na ulici u pariskom predgrađu gde živi srednja klasa usred belog dana. Policija ga je nedugo zatim ubila, javlja Tanjug.

Pre godinu dana, predsednik Emanuel Makron opisao je Patija kao tihog heroja posvećenog usađivanju demokratskih vrednosti slobode, jednakosti i solidarnosti svojim učenicima.

- Nikada nećemo zaboraviti Samuela Patija. Proslavljajući uspomenu na njega slavimo slobodu, republiku i školu - rekao je ove sedmice ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.

Komentari (0)

Loading