STRASTI SE RASPLAMSALE Bajden i Đinping obavili važan razgovor: Moramo da se pridržavamo sporazuma
EPA

 

- Razgovarao sam sa Sijem o Tajvanu. Slažemo se, poštovaćemo tajvanski sporazum. Jasno smo stavili do znanja da ne mislimo da bi trebalo da se radi bilo šta drugo osim da se pridržavamo sporazuma - saopštio je u utorak američki predsednik, prenosi Rojters.

Smatra se da se u ovoj izjavi Bajden poziva na dugogodišnju politiku Vašingtona "jedne Kine", prema kojoj SAD zvanično priznaju Peking, a ne Tajpej, i Zakon o odnosima s Tajvanom, koji jasno daje do znanja da odluka SAD da uspostavi diplomatske veze sa Pekingom umesto sa Tajvanom počiva na očekivanju da će se budućnost ostrva određivati mirnim putem.

Tajpej je izvestio o 148 aviona kineskih vazdušnih snaga u južnom i jugozapadnom delu zone svoje protivvazdušne odbrane tokom četvorodnevnog perioda, počevši od petka, istog dana kada je Kina obeležila glavni praznik, Dan državnosti.

Prekid aktivnosti

Vašington je pozvao Kinu u nedelju da prekine svoje vojne aktivnosti u blizini Tajvana.

- SAD su veoma zabrinute provokativnom vojnom aktivnošću Kine u blizini Tajvana, koja destabilizuje, rizikuje pogrešne procene i potkopava regionalni mir i stabilnost - saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Tenzije oko Tajvana su se povećale poslednjih godina i Peking nije isključio upotrebu sile za povratak ostrva, koje smatra svojom suverenom teritorijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading