SEMAFOR KOALICIJA Sve izvesnije da vladu u Berlinu formiraju socijaldemokrate, liberali i zeleni
EPA

I socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Šolc (63) uveren je da je moguće da njegova SDP formira koalicionu vladu. "Optimističan sam. Pragmatizmom i spremnošću na saradnju uspeće formiranje koalicije", napisao je Šolc na "Tviteru".

Dojče vele ističe da je reč o političaru "koji je prešao put od vatrenog socijaliste, preko dosadnog birokrate, do omiljenog kandidata Nemaca". NJegov nadimak dugo je bio Šolcomat, kako ga je 2003. nazvao nedeljnik "Cajt", jer je Šolc, u to vreme generalni sekretar SPD, na nastupima delovao kao automat. Dojče vele dodaje da nije prepoznatljiv po osmehu i da u euforiju ne pada nikad, pa čak ni sada, dok se slavi velika izborna pobeda.

Tokom cele kampanje, Šolc je poručivao da je on manje-više legitimni naslednik Angele Merkel, pa je često spajao i prste kao ona, jer Nemci iznad svega vole kontinuitet. Samo nekoliko meseci pre prihvatanja kancelarske kandidature, kandidovao se za predsednika SPD i neslavno propao. Sada su mu, međutim, zvezde naklonjene, što nije slučaj sa njegovim rivalom na izborima Arminom Lašetom.

Nezadovoljstvo nemačkih demohrišćana najgorim izbornim rezultatom stranke u modernoj istoriji države, pretvorilo se u toliko žestok otpor prema njihovom kancelarskom kandidatu Lašetu da mu preti gubitak čelne partijske pozicije. Sve su brojniji zahtevi da ode sa funkcije šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) jer, kako se obrazlaže, "mora da snosi posledice izbornog debakla i ostavi manevarski prostor za personalne popravke".

Lašet, međutim, ne odustaje od namere da razgovara sa Zelenima i liberalima (FDP) o mogućnostima formiranja zajedničke vlade. Čelnici u redovima demohrišćana upozoravaju da unionisti treba dostojanstveno da prihvate želju građana, koji su želeli promene. Šef omladine CDU Tilman Kuban, tako, podvlači da je stranka izgubila izbore. "Jasan nalog za formiranje vlade su dobili SPD, Zeleni i FDP", kaže on. I omladina Zelenih izjasnila se za "semafor", koji bi činili sa SPD i FDP. "Za nas je jasno da Lašet ne sme na mesto kancelara", zaključuju oni.

BERLIN NA BIS?

Posmatrači OEBS registrovali su probleme na nedavnim izborima u Berlinu. Šefica posmatračke misije Lolita Cigane, ukazuje na činjenicu da je na mnogim biračkim mestima zabeležen nedostatak glasačkih listića, zbog čega su glasači vraćani, ali i drugi problemi, zbog kojih se traži i poništavanje glasanja u glavnom gradu Nemačke.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading