AMERIKA PRAVI NOVI PAKT Bajden se obraća naciji, sklopljen sporazum da bi se suprotstavila usponu Kine
EPA/ Oliver Contreras

Američki predsednik Džo Bajden će u 17 sati po lokalnom vremenu govoriti o "inicijativi nacionalne bezbednosti“, ali Bela kuća nije objavila dodatne detalje.

Radna grupa, poznata pod skraćenicom AUUKUS, omogućiće da se u savezništvu razmenjuju informacije u tehnološkim oblastima kao što su veštačka inteligencija, sajber prostor, podvodni sistemi i sposobnost dalekometnih raketnih udara, navodi Politiko, pozivajući se na zvaničnika Bele kuće i službenika Kongresa.

To je jedna od niza inicijativa osmišljenih da demonstrira globalnu ulogu Vašingtona nakon haotičnog povlačenja iz Avganistana.

Bajden će sledeće nedelje biti domaćin svog prvog ličnog samita lidera četvorki-sastavljenih od Australije, Indije, Japana i Amerike, koji su glavni protivnici protiv rastućeg dosega Kine.

- Sastanak "četvorke" pokazuje prioritet Bajdenove administracije u angažovanju u Indo-Pacifiku, uključujući i nove multilateralne konfiguracije za suočavanje sa izazovima 21. veka - rekla je sekretar za štampu Džen Psaki najavljujući samit 24. septembra 

 

 

Komentari (0)

Loading