PALA ODLUKA Nemačka podiže u Berlinu spomenik poljskim žrtvama
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, File

Projekat je prošlog oktobra odobren u parlamentu, a u rezoluciji koju je podržala većina stranaka, pozvana je nemačka vlada da obezbedi prostor na istaknutom mestu u Berlinu koje bi u kontekstu posebnih nemačko-poljskih odnosa, bilo posvećeno poljskim žrtvama Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Poljske, prenosi AP.

Komisija nemačkih i poljskih stručnjaka predstavila je idejno rešenje koje je usaglašeno u proteklih nekoliko meseci za spomenik i identifikovala dva moguća mesta za njegovo postavljanje, a pozvala je stranke koje budu formirale novu vladu nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj 26. septembra da uključe obavezu brze izgradnje spomen - obeležja u svoj koalicioni sporazum.

Ministar inostranih poslova Hajko Mas rekao je da će novoizabrani nemački parlament morati da donese formalnu odluku o konceptu projekta i da bi nakon arhitektonskog konkursa kamen temeljac za spomen obeležje trebalo da bude postavljen u narednom parlamentarnom mandatu.

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Sek poručio je da će ovaj spomenik biti važna faza na putu istorijske debate o odgovornosti i pomirenju i da je glavna ideja da Nemačka ima punu odgovornost za žločine koji su Nemci počinili u ime svoje države, kao i da su poljski istoričari učestovali u idejnom rešenju za spomenik.

Nacistička Nemačka napala je Poljsku 1939. godine, čime je započelo više od pet godina brutalne okupacije u kojoj je ubijeno oko 3 miliona od 3,3 miliona Jevreja u toj zemlji, kao i više od 2 miliona drugih stanovnika Poljske.

Komentari (0)

Loading