Avganistanskom zdravstvenom sistemu preti kolaps: Donatori ostavili nedužne na cedilu
EPA

Avganistanskom zdravstvenom sistemu preti kolaps, saopštile su dve velike agencije za pružanje pomoći, jer su strani donatori prestali da daju pomoć nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Međunarodni donatori, uključujući Svetsku banku i Evropsku uniju, nedugo nakon što su talibani zauzeli Kabul 15. avgusta, zamrzli su finansiranje Avganistana, preneo je Rojters.

- Jedan od velikih rizika za zdravstveni sistem ovde je, u osnovi, njegov kolaps zbog nedostatka podrške - rekao je Filipe Ribeiro, predstavnik Lekara bez granica (MSF) za Avganistan, jedne od najvećih agencija za medicinsku pomoć u zemlji.

Nesefor Mgendi, čelnik Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) u Afganistanu, rekao je da je zdravstveni sistem, koji je već bio osetljiv i u velikoj meri zavisio od inostrane pomoći, bio dodatno opterećen.

Obe agencije za pružanje pomoći saopštile su da su, iako su njihove kopnene operacije uglavnom netaknute, vide značajan porast potražnje jer drugi objekti ne mogu u potpunosti da funkcionišu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading