IDEOLOGIJA SI ĐINPINGA SE UVODI U NASTAVNI PROGRAM U Kini će decu učiti da usavrše marksistička uverenja
EPA

Kina namerava da u školski program uvede i izučavanje političke ideologije Si Đinpinga.

- Si Đinpingova ideologija pomoći će tinejdžerima da usavrše Marksistička uverenja - izjavio je za medije kineski Ministar obrazovanja.

Planirano je da se ovo izučavanje uvede u svim nivoima obrazovanja - od osnovnih škola, do univerziteta.

Britanski mediji navode da je ovo jedan od poslednjih napora predsednika Sija da učvrsti ulogu Kineske komunističke partije u svim aspektima života ljudi.

Ministar je takođe dodao da je glavni cilj da mladi od početka razviju sklonost ka marljivom radu, a koliko je predsednikova ideologija važna, pokazuje i činjenica da je ideologija predsednika 2018. godine uvrštena u Ustav.

Od tada ona se postepeno uvodila i izučavala na pojedinim Univerzitetima i u vannastavnim omladinskim organizacijama koje se posebno zanimaju za politiku.

Međutim sada će se ona izučavati u svim obrazovnim ustanovama.

- U osnovnim školama učiće đake kako da neguju ljubav prema zemlji, komunističkoj partiji i socijalizmu. U srednjim školama fokus će biti na kombinaciji teorije i prakse i cilj će biti da se učenicima pomogne da formiraju osnovne političke stavove i steknu praktično znaje - objavio je državni mediji Global Tajms.

Ministarstvo takođe radi na uvođenju predmeta koji će izučavati stranačko vođstvo u nastavnim planovima u vojnim školama - rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane.

U Kini je praksa da svaki predsednik i politički vođa ima svoju ideologiju koje se postepeno ugrađuju u Ustav ili statut stranke.

Osim Si Đinpinga jedino je Mao Cetung od svoje ideologije stvorio filozofski pravac i iskoristio svoje ime u nazivu ideološkog pravca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading