DRASTIČNE PROMENE Avganistan bez predsednika, talibani formiraju savet
EPA/STRINGER

Najuticajnije figure saveta biće šef političkog krila talibana, mula Abdul Gani Baradar, mula Muhamed Jakub – sin osnivača pokreta Muhameda Omara, kao i visoko pozicionirani član terorističke organizacije „Mreža Hakani“ Halil al-Rahman Hakani.

Nekim članovima bivše avganistanske administracije biće predloženo da rukovode ministarstvima po izboru. Cilj je da savet izgleda što inkluzivnije kako bi se uvećale šanse za njegovo međunarodno priznanje.

Talibani, kako piše list, ne žele da u zemlji postoji funkcija predsednika.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.

Jedina provincija u zemlji koju od tada nisu stavili pod svoju kontrolu je Pandžšir severoistočno od Кabula .

Talibani su 15. avgusta zauzeli predsednički dvorac, a dan kasnije predstavnik političkog krila pokreta Muhamed Naim je izjavio da je rat u Avganistanu završen a da će način rukovođenja zemljom biti formulisan uskoro.

Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.

Komentari (0)

Loading