DRAMATIČNE REČI "Bajden je rekao istinu. Priznao je poraz"
EPA/ Oliver Contreras

Državnik koji je zemlju 1999. godine uveo Poljsku u NATO, ističe da SAD moraju da izvuku pouke, pošto se pokazuje da su vojno u stanju da pobede u svakom ratu, ali ne umeju da pobede u miru.

"Bajden je priznao poraz u najdužem ratu koji su vodile SAD. Rekao je dramatične reči ali istinite. Teško je očekivati da će rat voditi Amerikanci ili saveznici SAD a ne Avganistanci čija je obaveza da se brinu za svoju zemlju i traže politička rešenja", kazao je danas Kvašnjevski informativnom portalu Virtualna Polska.

Kvašnjevski je rekao da Amerikanci moraju dobro da promisle i izvuku pouke iz toga što se desilo u Avganistanu pošto se pokazuje da odredjeni model ponašanja više nije efikasan.

"S obzirom na svoju vojnu snagu SAD su u stanju da dobiju svaki rat, ali ne umeju da dobiju mir. Model zapadne demokratije proživljava krizu. Ako mi u Poljskoj imamo probleme sa valjanom pravnom državom, šta onda tek da kažemo za Avganistan", kazao je Kvašnjevski.

Da misiju u Avganistanu mora temeljno da analizira i NATO ocenio je i bivši šef Vojnog komiteta NATO od 2015. do 2018, češki general Petr Pavel.

"NATO bi morao veoma detaljno da analizira razvoj i da izvuče pouku iz grešaka koje su se desile. Grešku vidim u tome što je multinacionalna koalicija postavila kriterijume uspešnosti misije i uslova z povalčenje ali na kraju je od njih potpuno odustala a bilo kakvu analizu situacije u zemlji zamenio je jedini kriterijum - simbolični datum odlaska", kazao je Pavel češkom tabloidu Blesk.

Strategija, dok je češki general bio na čelu Vojnog komiteta NATO, bila da će se misija završiti kada budu ispunjeni ciljevi.

"Posledice nastojanja predsednika Trampa a kasnije Bajdena da ispune obećanja američkoj javnosti i da vrate vojnike kući bez obzira da li su ciljevi misije, koju su pokrenuli same SAD, ispunjeni trebalo bi da budu lekcija za sve nas", rekao je češki general.

Bivši šef Vojnog komiteta NATO upozorio je da Taliban iako je veoma radikalan islamistički pokret nikako nije najgori u Avganistanu.

"Taliban do sada nije imao ambicija da ide u veliku ekspanziju i terorističke napade po svetu. U Avganistanu ima dvadesetak organizacija koje su medjunarodno svrstane u terorističke", rekao je češki general.

U misiji NATO u Avganistanu učestvovali su i poljski i češki vojnici a obe zemlje sada, sa zakašnjenjem, pokušavaju da evakuišu iz Avganistana makar deo prevodilaca i meštana koji su im pomagali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading