NAREĐENA POTPUNA EVAKUACIJA! Američke diplomate beže glavom bez obzira!
Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

"Za sada imamo manji broj ljudi koji odlazi, a većina osoblja je spremna za odlazak. Ipak, ambasada nastavlja da funkcioniše", rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želeo da otkrije svoj identitet, prenosi Rojters.

Očekivano je da će evakuacija većine diplomata početi danas, s obzirom da snage talibana nastavljaju munjevit vojni napredak prema Kabulu.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je sinoć da je delegacija SAD na pregovorima u Dohi u kojima su učestvovali predstavnici avganistanske vlade i talibana upozorila pobunjenike da će na svaku akciju u kojoj se rizikuju životi američkog osoblja uslediti brz i jak vojni odgovor.

U izjavi nakon razgovora sa zvaničnicima sistema američke nacionalne bezbednosti, Bajden je rekao da je poslao 5 hiljada vojnika u Avganistan, kako bi se omogućilo bezbedno povlačenje američkog osoblja i Avganistanaca koji su pomagali SAD tokom misije, kao osoba koje su u "posebnom riziku od talibana", prenoe je ranije AP.

Svetski mediji su jutros potvrdili da su snage pobunjenih talibana osvojile i grad Džalalabad u zapadnom delu Avganistana uz reku Kabul, koji je i administrativni je centar provincije Nangarhar i jedan je od ključnih centara transporta i trgovine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading