GRCI UVELI PAPRENE KAZNE! Uzimaju i do 10.000 evra, ovo ne smete nikako da uradite!
EPA/ANDY RAIN

Kako je za "Novosti" ispričao konzul Republike Srbije u Atini Milan Vukosavljević, požar se malo smirio, ali je jak vetar dunuo i ponovo se raširio. Severni deo Atine je u plamenu. Auto-put između Atine i Soluna je u prekidu, od izlaska iz grčke prestonice, pa se upućuje na okolne puteve.

- Gori i na Eviji, u stalnoj smo vezi sa našim ljudima, jer tamo trenutno boravi između 800 i 1.000 naših građana - rekao je Vukosavljević. - Svakodnevno dolaze smene, u četvrtak su stigla dva autobusa. Koliko mi znamo, niko ne otkazuje aranžmane. Vodiči i predstavnici agencija su nam rekli da zasada nema opasnosti i verovatno je neće ni biti. Požar se pomerio ka Egejskom moru i bolja je malo situacija što se tiče dima i pepela na Eviji. Iako ima zabrinjavajućih slika. Ali Grci su kopali rovove i sekli šumu oko Edipsosa, ako dođe dotle, da ne zahvati grad.

GRCI UVELI PAPRENE KAZNE! Uzimaju i do 10.000 evra, ovo ne smete nikako da uradite!

EPA

 

Kako nam je rekao Vukosavljević, najvažnije je da nema žrtava i ozbiljno povrđenih. Opekotine su najviše dobili vatrogasci i oni koji su učestvovali u gašenju požara. Turisti su bezbedni i nepovređeni.

- Niko nam se nije javljao sa problemima od naših građana, da je bilo potrebe da se zbrine ili premesti, a telefoni nam rade 24 sata - istakao je Vukosavljević. - Situacija je u petak bila malo ozbiljnija nego prethodnih dana jer je vetar pojačan, ali bi to trebalo da bude i poslednji dan sa tako visokim temperaturama, koje su prelazile i 45 stepeni Celzijusovih. Sigurno je i da će biti urađena ozbiljna istraga, jer su ekološka i materijalna šteta ogromne. Premijer Grčke je pozvao na jedinstvo, da se slušaju vatrogasne službe i da se ljudi evakuišu ukoliko im se to kaže. Na severu Grčke gotovo da nema požara - Halkidiki i Olimpijska regija. I dalje je zabranjeno kretanje po šumama i savetuju da se ne ide na put bez preke potrebe. Najugroženija je Evija, ali nema opasnosti po naše turiste.

Da je situacija prilično dramatična, pogotovo u Atini, koja je i u petak ceo dan bila prekrivena dimom, rekao nam je Zvonko Šimunec, dopisnik "Novosti" iz Grčke. Kako kaže, Atika je u paklu vatre.

GRCI UVELI PAPRENE KAZNE! Uzimaju i do 10.000 evra, ovo ne smete nikako da uradite!

EPA

 

- Požari gore tokom čitave noći, registrovano je 80 žarišta - istakao nam je Šimunec. - Najgore je na Atici, poluostrvu gde je Atina. To su gusto naseljene oblasti. Tokom noći požar se proširio na severoistično predgrađe grčke prestonice i vatra se spustila do nacionalnog puta Atina - Lamija, uprkos naporima vatrogasaca da se to ne dogodi. Stanovnici u tim oblastima su dobili obaveštenje da se evakuišu. Stižu i SMS poruke od nadležnih da postoji opasnost od izbijanja požara i da budu oprezni ako nešto rade sa vatrom.

Drugi veliki vatreni front, kako nam je rekao Šimunec, jeste kod Afidnesa, gde je požar van kontrole i ugrožava pojedina mesta. Vetrovi su jaki, visoke su temperature, a pojavili su se problemi i sa snabdevanjem strujom iako nadležni čine sve da zaštite potrošače.

Na Atici je na terenu 450 vatrogasaca, 150 vozila, protivpožarni avioni, helikopteri i pripadnici pešadijskih jedinica, ali i avijacije grčke vojske. Preko evropskog mehanizma civilne zaštite stigla je pomoć i podrška sa Kipra, iz Švedske, Rumunije, Švajcarske i Francuske.

Kazne i do 10.000 evra

Do 9. avgusta je zabranjeno kretanje, boravak i prolazak u šumama - naglasio nam je Šimunec. - Kazne za to su od 1.000 do 10.000 evra. Uništene su na hiljade hektara šuma i rastinja, spaljeno je na stotine kuća i zgrada. Ipak, najvažnije je da nema ljudskih žrtava.

SMS upozorenje

Svi građani i turisti koji se nalaze u Grčkoj dobili su SMS upozorenje o požarima. "Ekstremna opasnost od požara u narednim danima. Izbegavajte bilo kakve akcije koje bi mogle da izazovu požar", navodi se u poruci i dodaje da je zabranjen pristup šumama i šumskim područjima. Savetuje se i da se izbegavaju nepotrebna putovanja. "Ukoliko u vašoj okolini primetite dim ili vatru, pozovite momentalno Vatrogasnu službu na broj 199", navodi se.

"U turskim letovalištima gosti iz Srbije bezbedni"

Nijedan srpski državljanin ni na koji način nije ugrožen od požara u Turskoj, koji tamo besne već desetak dana, izjavio je ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković. On je u izjavi za srpske medije precizirao da nije bilo nijednog poziva naših građana ambasadi u Ankari, niti konzulatu u Istanbulu. Prema njegovim rečima, ambasada je sve vreme u kontaktu sa većinom turističkih agencija koje dovoze građane Srbije. Objasnio je da su turisti iz Srbije, kada bi se vatra primicala nekom od hotela, bili izmeštani u druge hotele, jer je struja bila privremeno isključena zbog eventualnih oštećenja.

Marković je dodao da je sada 97 odsto požara u Turskoj u potpunosti ugašeno, a da postoje još samo dva žarišta na raskršću Alanja-Antalija. On je istakao da je vatra u Turskoj pod kontrolom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading