SUKOB SE PONOVO RASPLAMSAVA Troje poginulih u Nagorno-Karabahu, Jerevan i Baku se međusobno optužuju!
Alo/ Ilustracija

Tri jermenska vojnika poginula su jutros u minobacačkom napadu azerbejdžanskih snaga, saopštilo je ministarstvo odbrane Jermenije. "U minobacačkom napadu dela azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje trojica pripadanika jermenske vojske su poginula, a dvojica su ranjena. U toku su oružani sukobi", navodi se u saopštenju, koje prenosi TAS S.

Ministarstvo odbrane Jermenije ranije je saopštilo da su rano jutros izbili oružani sukobi u severoistočnom delu pograničnog područja prema Azerbejdžanu.

"Jutros oko 4:30 jedinice azerbejdžanskih oružanih snaga ponovo su prekršile sporazum o prekidu vatre u severoistočnom sektoru pograničnog područja. U toku su lokalne oružane borbe i u 6 sati ujutru one i dalje traju. Odgovornost za pogoršanje situacije snosi vojno-političko rukovodstvo u Bakuu", navedeno je u tom saopštenju.

U severoistočnom sektoru pograničnog područja u kojem vlada napestost još od 12. maja, navodi TAS S.

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi da su azerbejdžanske oružane snage nedozvoljeno prešle jermensku granicu i ušle na teritoriju Jermenije.

Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je optužilo Jermeniju za provokacije.

 

„Jedinice Oružanih snaga Jermenije nastavljaju sa provokacijama na Kelbadžarskom delu jermensko-azerbejdžanske državne granice. Jedinice su 28. jula sa borbenih položaja razmeštenih u različitim pravcima na teritoriji Basarkečarskog područja ponovo pokrenule intenzivnu paljbu iz streljačkog oružja i bacača granata na položaje azerbejdžanske vojske na teritoriji Kelbadžarskog regiona“, saopštilo je Ministarstvo.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

 

Komentari (0)

Loading