TALIBANI PONOVO PREUZIMAJU AVGANISTAN Vojska beži i traži utočište u Pakistanu
EPA

Pakistanska vojska saopštila je danas da je 46 avganistanskih vojnika potražilo utočište u toj zemlji, nakon što su izgubili kontrolu nad vojnim položajima preko granice usled napredovanja talibanskih pobunjenika.

Stotine vojnika avganistanske vojske i civilnih zvaničnika prebegli su u susedni Tadžikistan, Iran i Pakistan tokom poslednjih nedelja, nakon ofanziva talibana u pograničnim oblastima, javlja agencija Rojters. Avganistanski vojni zapovednik zatražio je utočište na graničnom prelazu u gradu Čitral na severu, navodi se u saopštenju pakistanske vojske, i dodaje da su vojnici u nedelju uveče dobili bezbedan prolaz u Pakistan.


"Avganistanskim vojnicima je obezbeđena hrana, sklonište i neophodna medicinska nega u skladu sa utvrđenim vojnim normama", navodi se u saopštenju.

Rojters navodi i da ovakav potez dolazi u vreme loših odnosa među susedima.

Naime, Avganistan je opozvao svoje diplomate iz Pakistana nakon kratkotrajne otmice ćerke avganistanskog ambasadora u Islamabadu ranije tokom meseca.

Napadi talibana su eskalirali otkako su SAD najavile u aprilu da će povući svoje trupe do septembra, okončavši tako dvadesetogodišnje strano vojno prisustvo u Avganistanu.

Zvanični Vašington je saopštio da će i dalje izvoditi vazdušne napade, u znak podrške avganistanskim snagama suočenim s pobunjeničkim napadima.

Komentari (0)

Loading