GRUPA G7 POKLANJA 100 MILIJARDI DOLARA Evo na koji način će raspodeliti novac
EPA

 

Sjedinjene Države i partneri u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razmatraće mogućnost preraspodele 100 milijardi dolara iz rezervi Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo zemljama koje su najviše pogođene krizom kovid-19, saopšteno je iz Bele kuće.


To pitanje naći će se na stolu kada lideri G7 na trodnevnom samitu u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, koji počinje danas, budu razgovarali o tome kako da se podrži svetski oporavak od pandemije korona virusa, izveštava Rojters.

"Sjedinjene Države i naši partneri iz G7 aktivno razmatraju globalna nastojanja da se umnože efekti predložene alokacije specijalnih prava vučenja (SDR) zemljama koje imaju najveće potrebe", saopštila je kancelarija američkog predsednika. S potencijalno velikim obimom do 100 milijardi dolara, dodaje se, ovaj predlog bi dodatno podržao zdravstvene potrebe, uključujući vakcinaciju, i pomogao da se omogući zeleniji, snažniji ekonomski oporavak ranjivih zemalja i generiše ravnomerniji, održiviji i inkluzivniji globalni oporavak.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u četvrtak druge zemlje G7 da dođu do sporazuma o preraspodeli 100 milijardi dolara SDR-a afričkim državama.

Svetski finansijski lideri dogovorili su se u aprilu da povećaju iznos SDR za 650 milijardi dolara i da produže moratorijum na otplatu dugova kako bi pomogli zemljama u razvoju da se izbore sa pandemijom, mada će Africi biti dodeljeno samo 34 milijarde dolara od ukupne sume, navodi Rojters.

Komentari (0)

Loading