NATO SE OPUSTIO! Digli su svoj najbolji avion, mislili su da im niko ništa ne može, a onda se pojavio ruski nebeski specijalac! Počela je evakuacija na nebu!
Printscreen

Na društvenim mrežama danas je osvanuo snimak presretanja ruskog strateškog bombardera Tu-95 iznad Baltika, kome su se prikuljučila na nebeskim visinama italijaski F-35, koji je leteo pored njega.

Italijanski lovci su se zatim udaljili i dobili su ubrzo neočekivano društvo. Njima se približio naoružani Su-30 MS.

Posle kraćeg leta italijanski piloti su se udaljili, dok je suhoj nastavio svoj let.

Italijanske vazduhoplovne snage su 3. maja ove godine preuzele dužnost čuvanja neba iznad baltika od Nemačke.

Misiju po prvi put vrše borbeni avioni F-35A iz sastava  13. italijanske avio-grupe.

Inače, vazdušni prostor baltičkih zemalja od ulaska u NATO 2004. godine štite vazduhoplovne snage zemalja-članica Alijanse na rotacionoj osnovi na svakih šest meseci. Vazdušne snage Alijanse stacionirane su u estonskoj avio-bazi Emati i litvanskoj bazi Zoknjaj.

Igre mačke miša između ruskih aviona i letelica članica alijanse nisu retka pojava na nebu Baltika. Često se dešava da lovce alijanse poput F-16, Jurofajter Tajfun 2000 pa sad i F-35 presretnu ruskoi lovci. Uglavnom do sada upotrebljavani su Su-27 moranričke avijacije i MiG-31BM, a sad se toj listi priključio i Su-30.

Od izbijanja novog hladnog rata posle aneksije Krima i zaoštravanja situacije na granici Ukrajine sa Rusijom i Baltičkih država i Rusije presretanja letelica alijanse su veoma česta. Ne prođe ni par dana da se ne beleže novi incidenti presretanja. 

U svakom slučaju igre mačke i miša se završavaju povlačenjem jednog od aktera.

Komentari (0)

Loading