LOŠE VESTI ZA SRBE Do juče su nam bili prijatelji, ali sada se sve menja i spremaju se da zabodu nož u leđa Srbiji
EPA

Predsedništvo Slobodarske partije Austrije (FPO) imenovalo je danas, jednoglasno, dosadašnjeg šefa poslaničkog kluba Herberta Kikla, za novog šefa stranke.

Pošto je, iznenada, prošle nedelje, Norbert Hofer podneo ostavku, kako je rekao u pojedinim medijima, i zbog stalnih napada Kikla, bilo je potrebno izabrati novog lidera, ali osim Kikla nije bilo drugih kandidata.

Kikl je, na konferenciji za štampu, najavio oštri kurs prema austrijskoj vladi kancelara Sebastijana Kurca.

On je kazao da je potrebno suočavanje na saveznom nivou "sa onima koji misle da bez otpora mogu da vode državu unutar države, onima koji misle da je sloboda nešto što treba oduzeti građanima".

Kikl je rekao da FPO smatra da je zadatak države da štiti prava građana, a ne da ih ograničava i ukida. Takođe je najavio da će se boriti protiv predaje suvereniteta Austrije EU.

Isto tako najavio je borbu protiv "onih koji su prestali da se bore za identitet austrijske države i nacije".

Narodnu partiju Austrije (OVP) kancelara Kurca okarakterisao je kao "najveću prevaru".

Inače on je rekao da je bio učenik nekadašnjeg kontroverznog lidera FPO Jerga Hajdera i da se time ponosi.

U inače desničarskoj FPO, Kikl važi za pripadnika ekstremne desnice.

Na sednici Predsedništva doneta je odluka da skupština stranke bude zakazana za 19. juni, kada će biti i zvanično izabran lider FPO.

FPO je pretrpela velike gubitke od afere "Ibica" maja 2019. godine, kada je ostavku morao da podnese tadašnji lider Hajnc Kristijan Štrahe.

Pod Štraheom je FPO negovala odlične odnose sa Srbima u Austriji, a pod Kiklom se to dovodi u pitanje i zbog ranijih kritika takve Štraheove politike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading