SKANDAL TRESE NEMAČKU! Berlin bacio milijardu evra u đubre, pa probali sve da zataškaju od javnosti!
EPA

Početkom proleća prošle godine, kada je pandemija virusa korona punom snagom pogodila Evropu, u Nemačkoj je uvedena obaveza „pokrova za usta i nos“, na primer, u prodavnicama. Ta formulacija nije izabrana slučajno – dovoljno je bilo nositi maramu ili šal preko usta i nosa, ili bilo kakvu masku iz domaće radinosti. Jer, prave bolničke ili FFP2 maske u trgovinama i apotekama nisu mogle tek tako da se pronađu i kupe.

U toj panici je Ministarstvo zdravlja Nemačke nabavilo zaštitne maske, vredne milijardu evra, koje su se, kako sada otkriva "Špigel", pokazale neupotrebljivim. U Nemačkoj su dobile dozvole na brzaka, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u magacinima.

SKANDAL TRESE NEMAČKU! Berlin bacio milijardu evra u đubre, pa probali sve da zataškaju od javnosti!

Alo.rs/ V.Đ.

 

Interna prepiska u koju nedeljnik "Špigel" ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravlja koje predvodi demohrišćanin Jens Špan mesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl. Jer, Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htelo da odobri. 

Španovo ministarstvo je čak, prema pisanju nedeljnika, pokušavalo da maske, umesto u redovnu upotrebu, podeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske valja proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti.

„Milijardu evra završiće u smeću“, piše "Špigel".

Na pisanje "Špigela" reagovala je poslanica Socijaldemokrata Angelika Glekner, posebno na pokušaje Ministarstva zdravlja Nemačke da neupotrebljive i opasne maske podeli socijalno ugroženim grupama građana.

SKANDAL TRESE NEMAČKU! Berlin bacio milijardu evra u đubre, pa probali sve da zataškaju od javnosti!

EPA

 

„Osobe sa invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju restlovi loših odluka“, rekla je ona.

„Demohrišćani moraju da razmotre kakve će biti posledice u Ministarstvu zdravlja i po gospodina Špana. Ne može sve da se nastavi po starom“, dodala je Klekner.

Posledice po Špana tražila je i Marija Klajn-Šmajnk, poslanica Zelenih, koja je stvar nazvala „neoprostivom“.

"To što je uradio Špan je ne samo cinično, već i nespojivo sa dužnošću ministra zdravlja“, rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading